EVE DÖNÜŞ

İlaçlar
Evde doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmaya devam edeceksiniz. Evde kullanmak üzere size kan pıhtılarını engelleyen kan sulandırıcı ilaç reçete edilecektir; doktorunuz bu işlem için hap (Warfarin, aspirin) veya enjeksiyon (Enoxaparin) önerebilir. Evde kullanmanız üzere ağrı kesici ilaçlar da reçete edilecektir. Unutmayın, ağrının önlenmesi giderilmesinden daha kolaydır; bu nedenle ilaçlarınızı egzersizden 30 dakika kadar önce alacak şekilde zamanla yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Aktivite
Koltuk değneği/yürüteç ile yürümeye devam edin. Doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe tahammül edebileceğiniz kadar bacağınıza yük verebilirsiniz. Yürüme en iyi fizik tedavi yöntemlerinden biridir ve kas günün arttırılmasında çok faydalıdır. Bununla beraber, tek başına yürüme egzersiz için yeterli değildir; hastanede öğrendiğiniz egzersizlere evde de devam etmelisiniz. Unutmayın ameliyatın başarısına egzersizlerin düzgün ve düzenli yapılarak kasları kuvvetlendirmenin etkisi oldukça fazladır. Eğer egzersiz sırasında ağrı olur ise kısa bir ara verdikten sonra tekrar başlayabilirsiniz.
Diğer Önemli Hususlar
- Ameliyat sonrası 4-6 hafta cinsel ilişkiye girmeyin.
- Takip eden 2-3 ay içerisinde genellikle işinize dönebilirsiniz.
- Ameliyat sonrası 6 haftadan önce araba kullanmayın.
- Bacaklarınızda kan pıhtısı oluşumunu engelleyen elastik çorapları en az 2 hafta kullanmanız gereklidir.
- Dikişleriniz almana kadar banyo yapmayın.
- Buz uygulaması yaparken dikişlerinizin ıslanmamasına dikkat edin.
Ameliyat Yaranız
Ameliyat kesinizi temiz ve kuru tutmalısınız. Yaranızda şişme, ağrı artışı, akıntı, kızarıklık veya ısı artışı olursa derhal doktorunuza ulaşmalısınız. Genellikle dikişler 2-3 hafta içerisinde alınır.
Enfeksiyonun Engellenmesi
Total diz protezi cerrahisi sonrası enfeksiyonun en sık nedenleri dental (diş) müdahaleler, idrar yolu enfeksiyonları veya cilt enfeksiyonları sırasında kan dolaşımına mikrop karışmasıdır. Bu mikroplar protezin etrafına yerleşerek enfeksiyona neden olur. Bu nedenle her hangi bir dental müdahale öncesi ve vücudun diz dışındaki bölgelerinin enfeksiyonlarında antibiyotik kullanılması gereklidir. Sizi tedavi eden diğer branş doktorlarının ve diş hekiminizin sizde eklem protezi olduğunu bilmesi çok önemlidir. Muhtemel diz protezi enfeksiyonu belirtileri:
- Devamlı yüksek ateş (37,5 derece ve üzeri)
- Üşüme, titreme
- Diz çevresinde artan kızarıklık, hassasiyet, şişme
- Yara akıntı
- İstirahat ve aktivite sırasında diz ağrısının artması
Bunlardan biri olursa hemen doktorunuza ulaşmalısınız.
Kan Pıhtısı Tıkaçlarının Önlenmesi
İyileşme döneminizin ilk birkaç haftasında doktorunuzun bunun oluşma riskini en aza indirmek için
söylediklerine mutlaka uymalısınız.
Bacağınızda kan pıhtısı tıkacı oluştuğunun belirtileri:
- Baldırınızda artan ağrı
- Dizinizin yukarısında veya aşağısında hassasiyet veya kızarıklık
- Baldırınızda, ayak bileğinizde ve ayağınızda artan şişlik
Akciğerlerinize kan pıhtı tıkacı gitmesinin belirtileri:
- Ani gelişen kısa kısa nefes alıp verme
- Ani gelişen göğüs ağrısı
- Öksürük ile olan mevzi göğüs ağrısı
Bunlardan biri olursa hemen doktorunuza ulaşmalısınız.
Kontrole ne zaman gelinecek?
İlk kontrolünüz taburcu olduktan bir hafta sonradır; pansumanız değiştirilip yaranızın durumu değerlendirilecektir. Takip eden hafta ikinci kontrolünüz yapılıp dikişleriniz alınacaktır. Takiben 6. haftada, 6. ayda, 1. yılda ve 2.yılda kontrolleriniz yapılacaktır; muayene edilip kontrol röntgenleri çekilecektir. İkinci yıldaki kontrolünüzden sonra her yılda bir kontrole geleceksiniz.
Total Diz Protezinin ömrü Ne kadardır ?....
Bu konuda DENEYİMLİ BİR ORTOPEDİST tarafında usulüne uygun yapılan total diz protezi 20-25 yıl bir soruna yol açmadan kullanılabilir. Uzun dönemde en büyük sorun gevşemedir. Çok kilolu hastalara diz protezi uygulanabilir, ancak gerek rehabilitasyon süresinde yaşanacak sıkıntılar, gerekse protezin zamanından önce eskimesi açısından, kilolu olmak problem yaratabilir. Gevşemiş ve ağrılı olan bir diz protezi yeni bir protez ile değiştirilebilir. İkinci ameliyatın sonuçlan ilki kadar iyi olmayabilir ve komplikasyon görülme oranı daha fazladır.
|
|