UV (
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOTAL DİZ PROTEZİ


TOTAL DİZ PROTEZİ

Total Diz ProteziEğer diziniz kireçlenme veya travma sonucu ciddi olarak hasarlanmış ise yürüme veya merdiven çıkma gibi günlük basit aktiviteleri yapma zor olabilir. Hatta otururken veya yatarken bile ağrı duyar hale gelebilirsiniz. İlaç kullanımı, günlük aktivite kısıtlaması, yürürken baston kullanma artık faydasız hale gelmiş ise total diz protezi size gerekli hale gelmiş demektir. Dizinizin hasarlanmış ve aşınmış yüzeylerinin değiştirilmesi ile ağrınız bitecek. bacağınızdaki şekil bozukluğu düzelecek ve günlük aktivitelerinizi yapabilir hale geleceksizdir. Son yüz yılda ortopedik cerrahideki önemli gelişmelerden bir Total Diz Protezitanesi olan total diz protezi uygulaması ilk kez 1968 yılında yapılmıştır. O tarihten bu tarafa cerrahi materyal ve tekniklerdeki ilerlemeler total diz protezi uygulamasının etkinliğini çok büyük ölçüde arttırmıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl yaklaşık 365,000 diz protezi yapılmaktadır. Ülkemizde bu sayı yaklaşık 6.000' dir. Total diz protezi cerrahisi. Diz ekleminizin yaralı ve hasarlanmış kısımlarının suni parçalar ile değiştirildiği bir prosedürdür. Bu işlemde diz çevresindeki kas ve bağlar ayrılarak veya aralanarak diz kapsülüne ulaşılır (kapsül, dizi çevreleyen sert kıkırdak benzeri bir dokudur); ve kapsül açılarak dizin içerisine ulaşılır. Uyluk kemiği (femur) ve incik kemiğinin (tibia) uçlari çıkartılır; çoğu zaman diz kapağının (patella) iç yüzü de çıkartılır. Suni parçalar yerlerine takılarak yeni diz ekleminiz oluşturulur. Yeni diniz femurun alt ucunda metal bir kabuk, tibia üzerinde metal bir oluk ve eğer gerekli olursa diz kapağınızda plastik bir düğmeden oluşacaktır.

Kimler Diz Protezine AdaydırTotal Diz Protezi
Total diz protezi genellikle dizinde ciddi kireçlenmesi olan hastalara uygulanır. Diz protezi olan hastaların çoğu 60-80 yaş arasıdır; bununla beraber her hasta doktor tarafından ayrı değerlendirilir; cerrahi kararma yaşa göre değil hastanın ağrı ve sakatlık derecesine göre karar verilir. 16 yaşında olan genç haslara ve 90 yaşında olan yaşlı hastalara bile başarılı protez uygulamaları vardır. Koşullar değişebilmekle birlikte eğer aşağıdaki durumlar söz konusu ise siz diz protezine uygun bir adaysınızdır:

  • Dinlenirken bile devam eden orta-ciddi diz ağrısı
  • Günlük is ve aktivitelerinizi yapmanıza engel teşkil edene ciddi diz ağrısı;
    yürümede, merdiven inip çıkmada, sandalyeye oturup kalkmada zorluk.
    Birkaç yüz metre yürüme ile ciddi ağrınız oluyor veya baston kullanma
    ihtiyacı duyuyor iseniz.
  • Dizde ciddi hareket kısıtlılığı
  • Dizde ileri derecede şekil bozukluğu
  • Dizde, istirahat veya ilaçlar ile gerilemeyen kronik yangı ve şişme
  • Ağrı kesici ilaçlar ağrıyı gidermede artik yetersiz kalıyor veya bu ilaçların yan etkileri artık
    sorun olmaya başlamış ise
  • Kortizon enjeksiyonu, fizik tedavi veya başka cerrahi gibi tedaviler ile düzelebilme şansı
    kalmamış ise

Yapay Bir Dizden Beklentiniz Ne Olmalıdır
Total diz protezine karar verirken önemli bir nokta bu cerrahinin neleri sağlayıp neleri sağlayamayacağının bilinmesidir. Yapay bir dizin tamamen normal diz gibi olması beklenmemelidir.Ancak iyi yapılan bir ameliyat ile ağrılarınız en az 20-25 yıl süre geçmiş olacaktır. Eğer eşlik eden başka sağlık sorunlarınız yok ise günlük normal aktivitelerin çoğunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Doktorunuzun talimatları ile yapay diziniz ile spor aktivitelerine katılabilir bazı ağır işleri bile yapabilirsiniz. Dizlerinde hareket kısıtlılığı olan hastaları %90' i total diz protezi sonrası daha iyi bir hareket açıklığına sahip olur. Ancak protez ile süper bir atlet performansına sahip olamayacağınızı ve kireçlenme gelişmeden önce de yapamadığınızdan daha fazlasını yapamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Cerrahi sonrası hayatınızın geri kalan kısmında futbol, basketbol gibi kontak sporlan yapamayacak, kendinizi çok zorlamamak şartı ile tenis oynayabilecek, kısa mesafeli koşular yapabileceksiniz.

Normal Diz Nasıl Çalışır?
Diz Ağrısı
Diz Kireçlenmesi Tedavisi ve
Diz Protezi Takılması
Bacak Protezi
Total Diz Protezi
Total Diz Protezi Ameliyatı
Total Diz Protezi Ameliyatının Riskleri
Total Diz Protezi Fizik Tedavi
Total Diz Protezi Amliyat Sonrası Eve Dönüş

TOTAL DİZ PROTEZİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.