Bel Fıtığı Ne Demektir?
Bel Fıtığı Varsa Ne Yapmalıyız?
Neler En Çok Bel Fıtığı Yapar?
Bel Fıtığı Belirtileri
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Hangi Aşamada Doktora Gidilmelidir?
Bel Fıtığı Teşhisi Sonrasında Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Bel Fıtığı Ameliyatı
BEL FITIĞI VARSA NE YAPMALIYIZ?
İnsanların % 85'i yaşamlarının belli bir döneminde bel ağrısı ile tanışırlar. Bel ağrısı sadece sağlık bozulmasına neden olmakla kalmayıp bazen haftalarca sğrebilmesi nedeniyle insanların çalışma hayatının bozulmasına neden olur. Dolaylı olarak da iş gücü kaybına neden olması sebebiyle büyük ekonomik mali kayıplara neden olarak toplumsal bir sorun haline gelebilmektedir.
Bel fıtığı nedir diye bir soru soracak olursak kısaca, omurganın yapısını bilmek gerekir. Omurga; boynun en üst noktasından kuyruk sokumuna kadar devam eden omur denilen kemik yapılar ve bunları birbirine bağlayan aradaki esnek yapıya sahip disk denilen kıkırdak yapıdan oluşmaktadır. İnsanların iki ayak üzerinde yürümesini sağlayan en önemli yapıdır diyebiliriz. Omurga aynı zamanda gövdenin her yöne hareketini sağlar ve omuriliği de sağlam bir kemik kanal içerisinde muhafaza eder.
Omurganın bel kısmı, 5 adet omurdan ve diskten oluşur. Vücut ağırlığını en çok taşıyan yer bu bölgedir. Aynı zamanda en hareketli bölgelerden birisi de burasıdır. Dolayısı ile buradaki dokuların yıpranması ve bozulması daha fazladır. Omurgaların arasındaki diskler her hangi bir zorlanma ile kapsülü arkaya doğru fıtıklaşırsa buradan bacaklara giden sinirlere basarak sonuçta bel ve bacakta ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik gibi şikayetlere neden olur. İşte buna bel fıtığı denir.
NELER EN ÇOK BEL FITIĞI YAPAR?
Yapısal özelliklerde bozulmalar, ağır kaldırma, fazla kilo, ani ve ters hareketler, geçirilmiş kazalar, düşme ve çarpma gibi travmalar olarak sıralanabilir.
BEL FITIĞI BELİRTİLERİ
Bel Ağrısı, bel çevresindeki adelelerde kasılma hali, bel hareketlerindeki kısıtlılık, belden kalça bacaklara ve ayak parmaklarına kadar uzanan ağrı şikayeti, ayaklarda ve bacağın belli bölgelerinde uyuşukluklar, karıncalanmalar, kas gücünde azalma, kuvvetsizlik buna bağlı olarak yürüme bozukluğu görülür.
BEL FITIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
HANGİ AŞAMADA DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Beyin ve Sinir cerrahisi uzmanı veya fizik tedavi uzmanları tarafından gerekli muayeneler yapıldıktan sonra teşhisi kesinleştirmek için basit bel filmi ile başlayarak, bel bölgesinin MRG incelemesi yapılarak teşhis kesinleştirilir.
BEL FITIĞI TEŞHİSİ SONRASINDA TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?
Doktorunuz bunun ameliyat gerektiren bir bel fıtığı olmadığını ifade ederse gerekli ilaç tedavisi ve istirahat ile bu hastalıktan kısa zamanda kurtulmak mümkündür. Eğer muayene bulgularınız ve çekilmiş olan bel EMAR'ınız sonunda tespit edilen bulgular ameliyat gerektiren şartları haizse o zaman en kısa zamanda gereken ameliyat yapılmalıdır.
BEL FITIĞI AMELİYATI
Ameliyat olması gereken hastalara ne gibi bir ameliyat yapılacağı konusunda da değişik öneri ve yöntemler mevcut olmakla birlikte tüm dünyada en çok yaygın biçimde uygulanan yöntem mikroskop ile yapılan mikrodiskektomi tekniği kullanılarak yapılan ameliyattır.