Göz Sağlığı Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar
Yanlış: Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller
Doğru: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini arttırmaktır.
Yanlış: Gözünüz gözlük kullandıkça gözlüğe alışır.
Doğru: Gözün gözlüğe alışması diye bir şey yoktur. Kişi gözlükle iyi görmenin nasıl olduğunu anladığı için gözlükten vazgeçemez.
Yanlış: Bebek veya küçük çocuk gözlük takamaz.
Doğru: Yüksek numara göz bozukluklarında çocuk yaşta görmenin gelişmesi ve tembellik olmaması için mutlaka erken yaşta gözlük takılması gerekir.
Yanlış: Ara sıra gözlerim ağrıyor, dinlendirici gözlük kullansam geçer herhalde
Doğru: Dinlendirici olarak adlandırılan standart bir gözlük yoktur. Dinlendirici gözlük numaralıdır ve ihtiyacı olana verilir. Kırma kusuru bulunanların mutlaka kendi gözüne uygun numarada gözlük kullanması gerekir.
Yanlış: Yakından televizyon izlemek gözleri bozar.
Doğru: Yakından televizyon izlemenin göz sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Fakat az gören çocuklar televizyonu daha yakından izleyeceğinden göz hastalıklarının erken bir belirtisi olabilir.
Yanlış: Uzun süreli bilgisayar kullanmak gözü bozar
Doğru: Uzun süre bilgisayar başında çalışanlarda ufak miktarlardaki kırma kusurları şikayet nedenidir. Bu bozukluk zaten gözde mevcuttur, kişinin günlük yaşantısında gölük ihtiyacı yoktur.
Yanlış: Gözlükten kurtulmak için gözün çizdirilmesi gerekir.
Doğru: Gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak için yapılan laser tedavisi (Excimer) gözü çizmez, yalnızca belli bir kalınlıktaki kornea dokusunu buharlaştırarak ortadan kaldırır.
Yanlış: Fazla tuzlu yemek gözü bozar.
Doğru: Tuzlu yemek tansiyonun yükselmesine sebep olup bazı rahatsızlıklara yol açsa da göz sağlığı açısından herhangi bir etkisi yoktur.
Yanlış: Bol bol havuç yemek göze çok faydalıdır.
Doğru: Göz sağlığı açısından gerekli olan vitaminler çoğu sebze ve meyvede bol olarak bulunur. Dengeli beslenen bir kişi için bol havuç yemenin fazladan bir faydası yoktur.
Yanlış: "Gözyaşım kurudu galiba, ağlayamıyorum."
Doğru: Ağlamak psikolojik bir olaydır ve ağlama ile gelen gözyaşı da refleks sonucudur. Gözyaşı kuruluğu kavramı vardır; ancak bunun ağlama ile ilişkis yoktur.