-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
 

 

PROSTAT BÜYÜMESİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Uzman Doktorlarımız
Doç. Dr. Tahir Karadeniz Üroloji Uzmanı Mecidiyeköy / İstanbul
Prof. Dr. Faruk Özcan Üroloji Uzmanı Çapa / İstanbul
Prof. Dr. Hayri Murat Tunç Üroloji Uzmanı Osmanbey / İstanbul
Prof. Dr. Necdet Aras Üroloji Uzmanı Şişli / İstanbul
Prof. Dr. Süleyman Ataus Üroloji Uzmanı Şişli / İstanbul
Prof. Dr. Tarık Esen Üroloji Uzmanı Nişantaşı / İstanbul

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Prostatın idrar yolunu tıkamaya başlamasının erken dönem bulgulan bir dönem ilaç tedavileri ile giderilebilir. Ancak ilaca rağmen şikayetler bir süre sonra tekrar görülmeye başlar ya da baştan itibaren şiddetli düzeyde ise, örneğin hastanın idrar yapamaz hale gelme gibi durumları söz konusu ise doğrudan girişimsel tedaviler planlanır.

Hastanın idrar yapamaz hale gelme gibi durumları söz konusu ise doğrudan girişimsel tedaviler planlanır

 

GÖZLEYEREK BEKLEME

Şikâyetleri çok hafif olan hastalarda düşünülebilir. Hastalar bazı noktalara dikkat ederek bir süre idare edebilirler:

  • Akşamlan yatmadan bir-iki saat öncesinden sıvı alımı kesilmelidir.
  • Soğukta kalmaktan kaçınılmalıdır.
  • Alkol ve kafeinli içecekler kısıtlanmalıdır.
  • İdrar söktürücü ilaç kullanma gerektiren rahatsızlığı olanlar alternatif tedaviler açısından doktorları ile konuşmalıdırlar.
  • Genellikle gripal durumlarda kullanılan, burun tıkanıklığını açan türdeki ilaçlar idrar yolunun kasılmasına neden olarak idrar yapmayı zorlaştırırlar.
  • İdrara sıkıştıklarında uzun süre yapmadan tutmaları mesanenin yorulmasına neden olabilir.
  • Aktif olan, biraz olsun egzersiz yapanlar idrarlarını daha rahat boşaltırlar.

İLAÇ TEDAVİSİ

  • Cerrahi bir girişim gerektirecek şiddette olmayan, hafif ve orta derecede şikâyetleri olan hastalarda kullanılır.
  • Genellikle hastaları bir süreliğine rahatlatır. Ancak daha sonra ilaç kullanımına rağmen şikâyetlerin tekrar başlaması ve ilerlemesi girişimsel tedavileri gerektirir.
  • İki grup ilaç bu amaçla kullanılmaktadır.

    Alfa blokerler mesane boynu ve prostatın içinden geçen idrar yolu parçası çevresindeki adale liflerini gevşeterek hastaların rahat idrar yapmalarına yardımcı olur. Normal boyuta yakınya da hafif büyümüş prostatlarda daha etkindir. Etkileri birkaç gün içinde görülmeye başlanır. Tansiyon düşürücü yan etkileri nedeniyle hipertansiyon hastalarında rahatlıkla ve tercih edilerekkullanılabilir. Tansiyon düşürücü etki dışında baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, burun akıntısı gibi yan etkiler de gözlenebilir.
    alfa redüktaz enzim inhibitörlerl prostatın boyutlarını biraz küçültür. Özellikle iri prostatlarda daha etkindir. Etkinliğinin ortaya çıkması altı ay - bir seneyi bulabilmektedir. Yan etkileri nadirdir. Ancak ereksiyon problemleri, cinsel istek azlığı, meni miktarında azalma gibi etkiler gözlenebilir.

    Aslında her hastada uygulanması ideal olan bir tedavi yöntemi yoktur.


CERRAHİ TEDAVİLER

Çoğu hasta cerrahi girişim öncesi bir süre ilaç tedavilerini kullanmıştır. Ancak şikâyetleri ciddi boyutta olan hastalarda doğrudan ameliyat karar verilebilir. Bu durumda ameliyat yöntemlerinin risk ve yararlarını hasta ve doktoru karşılıklı olarak ayrıntılı konuşmalıdır.

  • "Cerrahi tedaviler"le prostatın büyüyen ve idrar yolunu tıkayan bez yapısını ortadan kaldırmaya yönelik, üroloji uzmanları tarafından uygulanan ameliyatlar kastedilmektedir.
  •  Bu ameliyatlarda prostatın büyüyen iç kısmındaki bez yapısı ortadan kaldırılmaya çalışılır.
  • Bu yöntemlerle hastaların oldukça uzun bir sure rahatlatılmaları söz konusudur.
  • Prostat büyümesi nedeniyle tekrar ameliyata ihtiyaç duyulması genellikle nadirdir.
  • Daha erken yaşlarda (50'li yaşlar) ameliyat olan hastaların prostat büyümesine yönelik aşırı yatkınlıkları varsa 8-10 sene sonra tekrar benzer ameliyat geçirmeleri gerekebilmektedir.
  • Ameliyat sonrası ereksiyon problemleri, idrar kaçırma ve idrar yolu darlıkları gibi komplikasyonlar çok nadirdir. Ancak meninin orgazm sırasında dışarı çıkmaması veya kısmen çıkması (mesaneye geri boşalması) prostat cerrahisi sonrası sıklıkla görülebilir. Bu durumun etkin bir cerrahi uygulama sonrası görülmesi normaldir.

Hastadaki bulguların şiddeti, ek problemlerin varlığı, hastanın yaşı yanında prostatın büyüklüğü, şekli de tedavi kararında etkilidir. 50'li yaşlardaki bir hasta için ideal olabilecek bir tedavi yöntemi 80'li yaşlardaki bir hasta için uygun olmayabilir. Daha ileri yaşlardaki hastalar sadece bir an önce rahat idrar yapabilir hale gelmeyi isterken daha genç yaşlardakiler prostat büyümesi cerrahi tedavisi sonrası görülebilecek olası yan etkileri göze almayıp daha az invaziv yöntemleri denemek isteyebilirler.

Her hasta ayrı bir olgu olarak değerlendirilmeli ve tedavi yöntemleri konusunda hastanın bilgilendirilmesi sonrası nasıl bir yol izleneceğine beraber karar verilmelidir.

 

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.