MEMEDEN SÜT SIZMASININ NEDENİ "PROLAKTİN" ADI VERİLEN
SÜT HORMONUNUN YÜKSEKLİĞİ OLABİLİR
Prolaktin hipofiz salgı bezinin "adenohipofiz" denilen ön bölgesinden salgılanan, erkekte ve kadında belli bir kan düzeyinin altında belli bir kan düzeyinin altında var olan bir hormondur. Esas görevi hamilelik sonrası yükselerek süt yapımını sağlamaktır. Normalde erkeklerde 20ng/ml; kadınlarda ise hamilelik ya da emzirme zamanları dışında 25ng/ml seviyesinin altındadır.
Hormonun yüksekliğinin normal olmayan (hamilelik, emzirme dışında) nedenleri arasında en sıklıkla sayabileceklerimi; hipofiz adenomları (prolaktinomalar), ilaç kullanımı (genellikle antiderpesan, antipsikotik ilaçlar) ve titoid hormonunu yükselten durumlardır.
Kadınlarda bu hormonun yüksekliği iki ana belirti ile ortaya çıkabilir. Daha önce adet düzeni normal olan ancak sonradan adet görmemeye ya da seyrek olarak adet görmeye başlayan kadınlar hormon yüksekliği hastalığının adaylarıdır. Bunun dışında memeden emzirme dönemi dışında süt gelmesi de bu hormonun yükseldiğini düşündürür. Adet görmeyen ya da çok seyrek adet gören kadınların %15-20'sinde, memesinden süt gelen ve çocuk sahibi olamayan kadınların %30'unda ve adet görmeyen, bununla beraber memesinden süt gelen kadınların %75'inde "hiperprolaktinemi" yani hormonun yüksekliği tespit edilir. Erkeklerde ise cinsel istek azalması, ereksiyon kaybı ya da zorluğu ve zaman zaman "jinekomasti" dediğimiz göğüslerde büyüme, hastalığın belirtileridir.