-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Prof.Dr. M.Taner Gören
Girişimsel Kardiyoloji

Kardiyoloji denilince aklımıza invaziv (girişimsel) ve non-invaziv (girişimsel olmayan) kalp hastalıkları, bunların tanı ve tedavileri gelmektedir. Nelerdir bunlar; koroner anjiyografi, anjiyoplasti, stent, valvuloplasti, kalıcı kalp pili, elektrofizyoloji gibi ana başlıklar girişimsel grubu oluştururken, diğerleri ise non-invaziv kardiyolojinin alanında kalmaktadırlar. Ülkemizde henüz bu iki kardiyoloji branşı ayrılmamıştır. Gelecekte ayrılık kaçınılmazdır.
Bu alanda en önemli nokta uzmanlık öğrenciliğidir. İhtisasa başlayan asistanlarımız genelde girişimsel olmayan kardiyoloji ağırlıklı eğitim almaktadırlar. Bu da onlarda biraz moral bozukluğu oluşturmaktadır. Uzman olduktan sonra ise girişime merakı olanlar, başka bir merkezde ya da yurt dışında girişimsel kardiyoloji eğitimi almak için mücadele vermektedirler.
Bunun normali, girişimsel kardiyoloji yan dal uzmanlığını ülkemizde de başlatmaktır. Yurt dışında olduğu gibi kardiyoloji uzmanlığı üzerine 2-3 yıl girişimsel kardiyoloji yan dal uzmanlığını da ülkemizde başlatmakta çok fayda olacağı görüşündeyim.
Kalbi küçük bir organ olarak düşünsek de kalp hastalıklarının ne kadar geniş ve önemli olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Yoğun kardiyoloji ihtisası döneminde girişimsel alanda uzmanlık öğrencilerimizi eğitmek için yeterli sürenin olmadığı görüşündeyim. Yine tecrübelerime göre girişimsel eğitime aldığımız bazı asistanlarımız bu alana gerekli ilgiyi göstermemektedirler ve sıkıntıya düşmektedirler. Girişimsel alan adından da anlaşıldığı gibi girişimi gerektirmektedir. Vücudun önemli bir işlevini sürdüren kalp, yaşamla çalışmaya başlamakta ve durduğunda yaşam sona ermektedir. Girişim grubunda daha hassas olmak gerekliliğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Yapılacak önemli hatalar yaşama ciddi zararlar getirecektir. Onun için daha dikkat ve hassasiyet gerektiren bir branş olarak girişimsel kardiyoloji camiada yerini korumaktadır.

 

 

İletişim

Adres:

Valikonağı Caddesi 145/ 7 8220 Nişantaşı

Şehir:

İSTANBUL

Telefon:

0 212 234 97 06 - 0 212 232 86 51

Fax: 0 212 248 50 52
Cep:  

Web:

 

E-Mail:

 

 

Prof.Dr. M.Taner Gören
 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.