-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

 

DANIŞMA HATTI:
Doç. Dr. Arda SAYGILI : 0533 240 01 48

Uzman Doktorlarımız
Prof.Dr.Yalım Yalçın Çocuk Hastalıkları Uzmanı  
Prof.Dr.Aygün Dindar Çocuk Hastalıkları Uzmanı  
Doç.Dr. Ender Ödemiş Çocuk Hastalıkları Uzmanı Küçükçekmece / İstanbul

Doç. Dr. Arda Saygılı

Pediatrik ve Fetal Kardiyoloji Acıbadem / İstanbul

Doğumsal kalp hastalığı sorular ve cevapları

1)Doğumsal kalp hastalığı nasıl oluşur?

Doğumsal kalp hastalığının oluşumunda genetik eğilim ve çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır..Kalp gebeliğn ilk 10 haftasında oluşur.Kalp anomalileri bu dönemdeki etkilenmelerin sonucudur.Bazı doğumsal kalp hastalıklarıkromozom anomalileri ile birliktelik gösterir.Bunların en iyi bilineni down sendromudur.Annenin gebelikte alkol alım ve bazı ilaçların kullanımı doğumsal kalp hastalıgına yol açabilir.Diyabetik annelerin bebeklerinde de doğumsal kalp hastalığı sıklıgı artmıştır.

2)Çocuklarda görülen kalp hastalıkları nasıl teşhis edilir? Teşhis için gerekli olan tetkikler nelerdir?

Doğumsal kalp hastalıklarının tanısı için EKG telekardiyografi ve ekokardiyografi gibi tetkikler gereklidir.Bazen kalp kateterizasyonu ve anjiyografi yapılması da söz konusudur.

3)Çocuk ve bebeklerde kalp hastalığının belirtileri nelerdir?

Doğumsal kalp hastalığının klinik belirtileri genellikle şöyledir:Morarma kilo alamama dolayısıyla büyüme geriliği sık alt solunum yolu enfeksiyonları ve yorgunluktur.

4) Doğumsal kalp hastalıklarını anne baba fark edebilir mi ?

Doğumsal kalp hastalıgı olan bebekler sık nefes alır.Beslenirken çabuk yorulur .Sık sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.Bazı doğıumsal kalp hastalıgı olan bebeklerin agız etrafında ve parmak uçlarında morarma görülür.

5) Doğumsal kalp hastalıkları önlenebilir mi?

Doğumsal kalp hastalıgı multifaktöriyel kalıtım gösteren hastalıklardan olup tamamen önlenmesi mümkün değildir.Olumsuz etkisi bilinen ilaçların kullanımından ve çevresel zararlı etkenlere maruz kalmaktan korunma kısmen yararlı olabilir.Çocugunda doğumsal kalp hastalığı olan aileler ise 4.aydan sonra bebegin kalbini ekokardiyoğrafi kontrol ettirebilir.

6) Doğumsal kalp hastalıkları anne karnında teşhis edilebilir mi ?

Doğumsal kalp hastalıklarının gebelik sırasında tanısı mümkündür.16-18 gebelik haftasında bebeğin kalbi ultrason cihazı ile görüntülenebilir.

7) Doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranı nedir?

Ülkemizde nufus ve kaba doğum hızı göz önüne alındıgında her yıl 10.000-12.000 tane dogumsal kalp hastalıklı bebek dünyaya gelmektedir.Ayrıca bir bebekelerinde kalp anomalisi olan aielerde tekrarlama riski%3 tür.Ancak bu oran iki hasta çocuk varsa %10 üç hasta çocuk varsa %25 çıkar.Kendisinde doğumsal klap hastalıgı olan annelerin de böyle bebeklere sahip olma riski %66 ile %10 civarındadır.

8) Yeni doğan bebeklere kalp ameliyatı yapılabilir mi?

Kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi günümüzde yenidoğan döneminde de yapılabilmektedir.Operasyon gereksinimi çocugun hastalıgının ciddiyetine bağlı olarak belirlenir.Günümüzde artık bebegin belirli bir kiloya ulaşması gereksinimini yoktur.

9) Doğumsal kalp hastalıkları büyüme ve gelişmeyi nasıl etkiler?

Doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerde gelişme geriliği olur.
Bu ilk yaşta ön planda kilo alımı güçlüğü ile karşımıza gelir.Erken tedavisi zamanında yapılan bebeklerin büyümeleri hız kazanarak normale döner ve yaşıtlarını yakalarlar.

10) Annelerimize önerileriniz nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri fark ettiklerinde çocuk hekimine başvurmaları ve ileri tetkikleri geciktirmeden yaptırmalarını isteriz.Doğumsal kalp hastalığı tedavileri günümüzde başarı ile yapılmaktadır.Fakat birçok durumda geç kalmak tedavinin başarısını olumsuz etkilemektedir.Sadece annelerin değil toplumunda bu konuda bilinçlenmesi bu çocuklara yardımcı olabilmemizi ve onları topluma yararlı bir birey olarak kazandırmamızı sağlayacaktır.


Prof.Dr.Aygün DİNDAR
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı

 

Prof. Dr. Yalım YALÇIN anlatımıyla...

 VİDEOLAR

1. Hangi Çocuk Kalp Hastalıklarında Hemen Müdahale Edilmesi Gerekir

2. Hayati Tehlikesi Yüksek Olan Çocuk Kalp Hastalıkları Hangileridir

3. Kalp Hastalığında Kullanılan İlaçlar Kalp Hastalıklarını Tedavi Ediyor Mu?

4. Kalp Hastalığında Kullanılan İlaçlar Ne İşe Yarıyor?

5. Kalp Deliği ile Tedavi Edilmeden Ömür Boyu Yaşanabilir mi?

6. Kalp Hastalıkları Ameliyatsız Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?

7. Bütün Kalp Hastalıkları Ameliyatsız Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?

8. Hangi Kalp Hastalıkları Ameliyatsız Yöntemlerle Tedavi Edilebilir?

9. Stent Ne Demektir?

10. Ameliyatsız Yöntemlerde Neler Yapılır?

 

     
     
     
     
 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.