-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

 

Prof.Dr. Talat Kırış

Nöroşirurji Uzmanı

Yüksek dereceli gliomlar

2000 DSÖ sınıflandırmasına göre derece 3 ve 4 olanlarda genel tedavi protokolleri (cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi) uygulandığı taktirde ortalama yaşam süresi sırasıyla 3,5 ve 1 yıldır. Bu grup içersine:

  • Anaplastik astrositom (AA)
  • Glioblastoma multiforme (GBM)
  • Anaplastik oligodendrogliom (AO)
  • Anaplastik oligo-astrositom (AOA)
  • Anaplastik ependimom (AE)
  • Koroid pleksus karsinomu
  • Astroblastom
  • Gliomatozis serebri
  • Anaplastik gangliogliom (AGG)
  • Pineoblastom
  • Anaplastik nöroblastik tümörler [Nöroblastom, olfaktor nöroblastom, olfaktor nöroepitelyom]

tümör grupları girmektedir.

Medülloblastomlar ayrı bir çalışma grubunda yer aldığı için bu çalışma grubunda değerlendirmeye alınmamıştır. Aynı şekilde spinal anaplastik gliomlar da spinal tümörler çalışma grubunda inceleneceği için bu çalışma grubunun dışında tutulmuşlardır.

Türkiye'deki yüksek dereceli gliomların elimize ulaşan güvenilir veriler ışığında illere göre dağılımı renkli bir eşele göre (sarıdan- kırmızıya, maviden- siyaha) Resim 1'de sunulmaktadır.

 

 

Resim 1. Türkiye'deki yüksek dereceli gliomların illere göre görülme sıklığı. Eşelde opere tüm beyin tümörlerine göre anaplastik gliomların oranları verilmektedir. [*BY:Bilgi yetersiz ya da yok; açık sarı %15-17; sarı %18-20; turuncu %21-23; açık kırmızı %24-26; kırmızı %27-29; koyu kırmızı %30-32; bordro %33-35; açık kahve %36-38; kahve %39-41; koyu-kahve %42-44; açık mavi %45-47, mavi %48-50; lacivert %51-53; siyah %54-56]

Türkiye'nin birçok değişik yöresinden bize ulaşan bu veriler ışığında ve 10 yılı aşkın ENOK ( Ege Erişkin Nöro-Onkoloji Konseyi) toplantı tutanaklarının düzgün kayıtlama sistemine de güvenerek yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye'de yıllık beklenen/opere edilen erişkin anaplastik gliom olgu sayısı 3360 olmaktadır. Bu sayıyı ülke nüfusuna projekte edecek olursak 100.000 'lik bir popülasyonda yüksek dereceli gliom görülme/ameliyat edilme oranı 4,7 olmaktadır. (Türkiye nüfusu 71,158,647 olarak alınmıştır.) Böylesine epidemiyolojik bir çalışma bir ilke imza atmaktadır. Kuşkusuz bu ön çalışmanın, daha ayrıntılı ve titiz, prospektif çalışmalara örnek olmak üzere planlanmış ve daha sağlıklı, tüm Türkiye'yi kapsama alacak bir geniş çalışmaya öncülük yapacağı düşüncesindeyiz.

 

Alman Hastanesi

Nöroşirurji Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Talat Kırış
Adres:

Alman Hastanesi SıraselvilerCaddesi No:119

80060 Taksim - İstanbul

Tel: 0 212 293 21 50 (santral 60 hat)
Faks: 0212 244 30 40
Cep: 0533 284 36 37
Web: www.talatkiris.com
E-mail:

[email protected]

[email protected]

TÜRKİYEDE YÜKSEK DERECELİ GLİOMLAR

Ülkemizde bize ulaşan verilere göre yüksek dereceli gliomların (YDG) operasyonları ve patolojik tanıları genel olarak büyük merkezlerde yoğunlaşmaktadır. Tüm Türkiye'den 28 ilden ve toplam 37 merkezden toplanan 14176 opere olan beyin tümörlü olgunun 3180 adeti YDG olarak bildirilmiştir. Opere edilen tüm olguların takvim olarak spektrumu son 8 ay ile son 10 yıl arasında değişmektedir. Büyük çoğunluğunu 2006 yılı verileri oluşturmaktadır. Bu genel bir Türkiye ortalaması olarak %22,4 değerini vermektedir. Bazı yörelerde %54,4 [Trabzon] gibi çok yüksek bir orana ulaşılırken, bazı yörelerde bu oran %9,6 [Hatay] gibi daha düşük bir ortalama değere düşmektedir. Bu değerlendirme tabiidir ki son derece kaba olarak elimize ulaşan verilerden elde edilen ilk bilgilerdir. Daha önce böyle bir çalışma yapılmadığı için de bence oldukça değerlidir. Türkiye ortalamasının üstünde olan yerlerden örneğin Çanakkale (%52,7) sınırları içindeki Ezine'deki doğal radyoaktivite yüksekliğine, Edirne (%32,0) ve Karadeniz sahillerindeki yüksekliği de Çernobil nükleer kazasına bağlamak eğilimi olabilir ancak çalıştay sırasında da tartışıldığı gibi bu tür daha ayrıntılı çalışmaların vurgulanması gerekliliği ortada görülmektedir. Çernobil nükleer santral kazası sonrasındaki 20 yılı araştıran DSÖ ve BM nezdindeki uzman grubun çalışmaları sonucu çocuk ve genç erişkinlerde tiroid kanserinde dramatik bir artış saptanmıştır [Cardis et al]. 26 Nisan 1986 tarihli Çernobil nükleer kazasını hedef alan ve Moldova'da 1981-1991 arasında rastlanan glial beyin tümörlerini kapsayan bir çalışmada ise malign gliomlarda önemli bir artış saptanmamış ancak oligo-astrositomlarda 1986 yılından sonra belirgin bir artış saptandığı bildirilmiştir [Dumitrescu et al.]. Edirne ve Trabzondaki yüksek oran bu olay ile ilişkilendirilebilir. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi ve öneriler kısmında da vurgulanacağı üzere bu konuda daha ayrıntılı çalışmalara gereksinim vardır. Çanakkale'nin Ezine ilçesi Geyikli beldesi Hantepe bölgesinde TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından saptanan standartların üstündeki radyasyon oranı ve bölgede doğal olarak bulunan toryum, uranyum ve radyum gibi elementlerden zengin bir bölge olması bu bölgedeki Türkiye ortalamasının üstünde bulunan yüksek dereceli gliom görülmesini açıklayabilir [Canakkaleolay.com].

Bir başka eleştiri de çoğu merkezde (bazı Üniversite klinikleri de dahil olmak üzere) deneyimli ve iyi donanımlı bir nöro-patoloji uzmanının olmamasıdır. Genellikle nöro-onkolojik preparatların genel patologlarca değerlendirilmeleri ve tanıların da daha basit temellere dayandırılması ve fazla özen gösterilmemesidir.

 

Prof.Dr. Talat Kırış

Nöroşirurji Uzmanı

 

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.