Nükleer tıp, canlılara verilen radyoaktif maddelerin yaydıkları ışınların özel yöntemler veya cihazlarla dışarıdan sayımı veya görüntü halinde izlenmesi veya tanımlanması ile tehşis konulmasını sağlayan tıp dalı.
Kullanılan cihazlar, radyoaktivite sayıcıları, Gamma kamera veya Pozitron Emisyon Tomografisi olarak adlandırılır. Görüntüleme için kullanılan maddeler, radyonüklidler veya radyonüklidler ile birleştirilen farmasötiklerdir. Bu maddeler vücutta fizyolojik işlevsellikleri ile görüntü sağlarlar. Görüntü almak için kullanılan en basit cihaza "Gamma kamera" adı verilir. Bu cihazların daha gelişmiş türleri "SPECT" (Single Photon Emission Tomography) adını alır. En son kullanıma giren Nükleer Tıp cihazı PET/CT veya PET/MR'dır. Bu sistemlerde amaçlanan fizyolojik görüntüleme ile anatomik görüntülemenin tek bir görüntüde birleştirilmesidir.
Nükleer tıbbın tedaviyi ilgilendiren yanında vücuda farklı yollarla verilen radyonüklidlerden yararlanılır. Burada radyasyonun tedavi edici veya ağrı giderici özelliklerinden yararlanılır. Tiroid kanserleri ve hipertiroidi tedavisi buna örnek gösterilebilir.
PET/CT Kullanım Alanları
1- PET/CT ve Kanser
- Tümörün iyi ya da kötü huylu olduğunun saptanması - Kanserin vücuda yayılımının saptanması - Verilen tedaviye cevabın saptanması
2- PET/CT ve Beyin
- Alzheimer (Bunama) hastalığının erken teşhisi - Epileside (Sara) nöbete neden olan odakların saptanması
3- PET/CT ve Kalp
- Tıkalı olan kalp damarının kalp kasına verdiği zararın saptanması - Kalp hastalığının yaygınlığının saptanması - Kalp krizi sonrası PTCS/Stent cerrahisinden hastanın ne kadar yararlanacağının saptanması