VİDEOLAR 
1. Epilepsi Nedir?
2. Beyin Nedir?
3. Epilepsi ile Beyin İlişkisi Nedir?
4. Bebeklik Döneminde Epilepsi
5. Akraba Evliliği Epilepsiye Sebep Olur Mu?
6. Ateşli Havaleler Nasıl Olur Epilepsi Midir?
7. İnme Nedir?
8. Beyin Tümörü Epilepsi Bulgusu Mudur?
9. Epilepsi Tedavisinde Teşhis Konduktan Sonra İlaç Tedavisi Denenmeli Midir?
10. Doktorların, Aileleri Epilepsi Hakkında Bilinçlendirmesi
11. Absans Epilepsi Nedir?
12. Absans Epilepsi Hangi Yaşlarda Daha Çok Görülür?
13. Ögretmenlerin Absans Epilepsi Teşhisinde Önemi Nedir?
14. Absans Epilepsi Tedavisi Kolay Mıdır?
15. Epilepsi Tedavisinde İlaç Kullanımı
ÇOCUK NÖROLOJİSİ , çocukluk dönemi beyin, sinir ve kas hastalıkları ile uğraşır. Çocukluk çağının nörolojik hastalıkları aslında oldukça sık görülen ancak toplumun az bilgi sahibi olduğu hastalıklardır. Özellikle bayılma, havale, başağrısı, epilepsi ve gelişmesinde gecikme yaşanan çocuklar en sık uğraşılan konulardandır.
Çocukluk dönemi, yeni doğmuş bebekten 18 yaşa kadar uzanan bir yaş dönemini kapsar. Bu geniş yaş grubu içerisinde her bir yaş, kendine has özellik gösterir. Yaşlara göre nörolojik ve davranış gelişimi farklı olduğu gibi , değişik yaş gruplarının nörolojik hastalıklarıda da değişik belirti ve bulgularla ortaya çıkar.
Yenidoğan döneminden başlarsak;
Prematüre doğmuş bebekler, doğum öncesinde veya sırasında sorun yaşamış yenidoğanlar, riskli bebekler olup nörolojik gelişimlerinin yakın izlemi gerekir. Yakın izlem ile erken dönemde farkedilecek sorunun nedenine yönelik araştırma yapılması ve mümkünse sorunun giderilmesi amaçlanır.
Gelişim gecikmesi nedir?
Bir bebek doğduktan sonra hareket ve zihinsel gelişim açısından hızlı bir değişim ve olgunlaşma sürecini yaşar.Gelişim basamaklarındaki gecikmeler önemli sorunların habercisidir ve mutlaka görülüp , gerekli incelemeler yapılmalıdır.
Havale nedir?
Havale, konvülziyon veya nöbet denilen bir belirtiye neden olur.Konvüzsiyon veya havale, Çocuk nörolojisinin en sık karşılaştığı problemlerin başında gelir. Anne ve babalar için korkutucu ve çok kaygı verici olabilen bir klinik tablodur. Ateşli veya ateşsiz dönemde ortaya çıkabilir. Genellikle bilinç kaybı vardır. Kol ve bacaklarda ya da yüz dahil vücudun her tarafında kasılma gözlenir
Epilepsi nedir?
Havalelerin sık tekrarlaması ile ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Toplumda oldukça sık görülen bu hastalığın çocukluk yaş gruplarında çok farklı nedenleri olup tedavileride farklılık gösterir.
Epilepsi tedavi edilebilir mi?
Öncelikle epilepsi tanısının doğru konulması gerekir. Doğru tanılandırılan ve nedene yönelik araştırması yapılmış bir epilepsi hastasının kullanılacak doğru ilaçlarla tedavisi mümkün olmaktadır.
Doğru teşhis için neler yapılmalı?
Elektroensefalografi en önemli tanı aracıdır. Yaptığımız uzun süreli ve eş zamanlı video görüntülü bilgisayarlı EEG çekimleri ile tanı önemli ölçüde doğru olarak konulur. Bazen günler boyu süren çekimlere ihtiyaç duymaktayız. Bu özellikle beyindeki olası lezyonlara bağlı olarak geliştiği düşünülen hastalara cerrahi yaklaşım açısından gereklilik gösterir
Çocuklarda başağrısı :
Oldukça sık olarak görülür.Gerilim veya psikojenik nedenleri olabilecaği gibi migren, beyin damarlarında anevrizma veya beyin tümörü gibi nadir ancak çok önemli bir sorunun belirtisi olabilir.
Çocuklarda hareket bozukluğu:
Çok değişik nedenleri vardır. Yürüme bozuklukları, denge kaybı, tikler, amaçlı hareketlerde zorlanma gibi çok farklı görüntülere sahiptir. Bebeklik döneminde geçirilen sarılık, doğum travmaları, prematürelik gibi birçok sorun ileride hareket bozukluğu ile kendini gösterir.
En sık görülen hareket bozukluğu nedenlerinden birisi serebral palsidir. Ne kadar erken ve doğru teşis edilirse tedavi başarısı o kadar yüksektir.
|
|
Prof. Dr. Serap UYSAL
|
Adres: |
Vali Konağı Caddesi
Sezai Selek Sokak
No:17/5 Çağlayan Apt. Nişantaşı / İSTANBUL |
Tel Faks: |
0212 219 21 36 -
0212 48 99 54
|
Web: |
www.serapuysal.com |
E-mail: |
|
BİLİMSEL YAYINLAR
Prof.Dr.Serap Uysal'ın Yayınlarına ulaşmak için aşağıdaki sitede "uysal s" olarak arama yapınız:
www.pubmed.gov
KİŞİSEL BİLGİLER
Uzmanlık Alanı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Pediatrik Nöroloji Uzmanı
Yabancı Dil: İngilizce
EĞİTİM
2000 - Profesör
1993 - Doçent
1998 - 1996 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nörolojisi Üst İhtisası
1989 - 1985 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İhtisası
1982 - 1975 - Tıp eğitimi: Hacettepe Üniversitesi
MESLEKİ KARİYER
.........- 2005 V.K.V. Amerikan Hastanesi, Pediatri Kliniği, Konsultan Pediatrik Nöroloji Uzmanı
.........- 2003 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı
2003 - 2001 Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kurucu Öğretim Üyesi
2001 - 1990 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi
ÜYE OLDUĞUM DERNEK VE KURUMLAR
Türk Tabipler Birliği
Milli Pediatri Derneği
Türk Pediatri Kurumu
Çocuk Nörolojisi Derneği
Nöroloji Derneği
Epilepsi İle Savaş Derneği
|