-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

 

Op. Dr. Arif Kaba ( Genel KBB hastalıkları )

 

Burun-sinüs hastalıklarının tanı ve tedavisindeki gelişmeler KBB Uzmanlık alanındaki son yılların en önemli sayılabilecek gelişmelerini kapsamaktadır. Genel olarak belirtmek gerekirse burun-sinüs hastalıkları ve özellikle sinüzitler günümüzde çok daha rahat tanınmakta ve tedavi edilebilmektedirler.

KBB polikliniklerine yapılan başvuruların en sık sebeplerinden birisini boğazda ağrı, yanma, batma hissi, gıcıklanma, sürekli temizleme arzusu gibi boğaz sorunları oluşturur. Bu yakınmalar özellikle uzamış durumdaysa hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, infeksiyonlu yada psikolojik koşullara bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır. Burada akut enfeksiyonlar sorumlu olabileceği gibi kronikleşmiş inatçı durumlar da söz konusu olabilir. Özellikle kronikleşmiş koşullarda gelişi güzel antibiyotik kullanımı genellikle sorunu karmaşıklaştırmaktan başka işe yaramaz. Kronikleşmiş koşullarda mutlaka, ağızdan solunumun sürekli hale gelmesine yada gizli bir geniz akıntısına yol açabilen bir burun - sinüs sorunu araştırılmasına gidilmelidir. Ayrıca mide sıvısının yutağa doğru gizli kaçakları da araştırılmalıdır.

İşitme ve denge organımız olan kulak kabaca tanımlamak gerekirse dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üç bölümden oluşur. Kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşan dış kulak hastalıklarında genellikle ağrı vardır ve özellikle infeksiyonlu durumlarda bu ağrı çok şiddetlidir. Bu durumda dış kulak yolu şişmiştir ve kulak kepçesinin hareketi çiğneme sırasında bile ağrılıdır. Bu tablo mutlaka KBB Uzmanının yardımını gerektirir. Aslında çok gürültülü olmasına karşın çözümü zor değildir bununla beraber özellikle şeker hastalarında görülmüşse daha ciddi bir değerlendirmeyi gerektirir. Orta kulak enfeksiyonlarındaki ağrı ise genellikle daha derinlerde hissedilir ve çoğu kez kulakta dolgunluk, uğultu ve hafif işitme kaybı ile birliktedir. Kulaktan kanlı bir akıntı da gelebilir. Tedavide uygun antibiyotikler ve burun tıkanıklığını gideren ilaçlar kullanılır. İç kulak bakteriyel enfeksiyonlarına ise günümüzde çok nadir rastlanılmaktadır ve başlıca belirtisi şiddetli baş dönmesi ve işitme kaybıdır. Bu durum acil uzman yardımını gerektirir. İç kulağı tutan viral enfeksiyonlarda ise tek belirti genellikle bir üst solunum yolu infeksiyonunu izleyen şiddetli bir baş dönmesi atağıdır. Burada virüs denge sinirini tuttuğu için işitme kaybı görülmez. Ancak kabakulak, kızamık ve herpes zoster virüsleri işitme organını tutarak kalıcı tipte işitme kayıpları yapabilirler.

Op. Dr. Arif Kaba ( Genel KBB hastalıkları )
Adres: VALİ KONAĞI CAD. 107 E D.1 NİŞANTAŞI İSTANBUL
Tel: ( 0212 ) 296 91 54- 247 20 60- 224 89 28
Faks: ( 0212 ) 231 27 04
Web: www.kulak-burun-bogaz.com
E-mail:

 

 

 

 

 

 

 

 

Op. Dr. Arif Kaba ( Genel KBB hastalıkları )

 

 

 

 

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.