-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op.Jn.M.Reşat Yılmaz

Kas ve Kemik Sistemi Travmaları

Dıştan veya içten gelen zorlamalarla kemik dokusunda olan ayrılmaya veya kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına kırık denir.

Kırık belirti ve Bulguları

Kırık tanısını doğru olarak koyabilmek için hastanın çok süratli olrak, fakat dikkatli öyküsünü dinlemek, soruşturma yapmak ve klinik , radyolojik bulgu ve belirtileri değerlendirmek gerekir.

Kırıkların Öyküsü: Bilinci yerinde olanların kendisinden veya çevresindekilerden beş soruya cevap aranmalıdır ;

1.    Nasıl oldu ?

2.    Nerede oldu ?

3.    Ne yapıldı ?

4.    Ne zaman oldu ?

5.    Neresi yaralandı ?

Kırıkla beraber kemik ve eklemlerin hareketine yardım eden kas ve tendonlarla, onu örten fasya ve cilt de yaralandığı için belirtilerin bir bölümü kırık olmadan da olabileceğinden tüm belirtiler; 1 .Travmaya ait genel belirtiler, 2.Kırığa özgü belirtiler diye ikiye ayrılır.

Travmaya ait belirtiler:

1. Ağrı ve duyarlılık: Spontan , direkt (basınçla uyandırılan) veya indirekt (uzaktan uyandırılan) olabilir.

2. Hematom

3.Ekimoz

4.Fonksiyon bozukluğu

Asıl kırık belirtileri :

1.    Hastanın duruşu (inspeksiyon) : Yaşlı bir hastada travma sonrası alt ekstremite eğer adduksiyon, dış rotasyon ve kısa görülüyorsa akla kollum femoris kırığı gelmelidir.

2.    Deformite: Kırık uçlarının yer değiştirmesi ile olur. Kırık uçlarının birbirinden ayrılmasına deplasman, uçlar birbirlerinin üzerine binmişse overriding, fragmanlar birbirinden uzaklaşmışsa distraksiyon, öne arkaya veya yan düzeyde açılanmasına angulasyon , kırık uçlarının kendi ekseni etrafında dönmesine ise rotasyon denir.

3.    Krepitasyon (palpasyon)

4.    Anormal hareket

5.Radyolojik inceleme: Değeri çok fazladır. Kırık derecesi ,sayısı, uçların durumu, kırığın yeri, çıkık ve yabancı cisim bulunuşu ancak iyi bir radyolojik inceleme ile sağlanabilir. Kural olarak; kırığı düşünülen kemiğin alt ve üst eklemlerininde aynı film kasetinde görülmesi gerekir. Örneğin, ulna proksimal uç kırığında radius başı da incelenmelidir (Monteggia kırığı) . Çocuklarda radyolojik inceleme simetrik yapılmalıdır. Her kemiğin en az ön-arka ve yan grafileri alınmalıdır .

 

 

İletişim

Adres:

E-5 Karayolu Anadolu Meslek Lisesi Yanı (T.V.B. Hizmet Hastanesi) 34590 Bahçelievler

Şehir:

İSTANBUL

Telefon:

0212 6436464

Fax: 0212 6436383
Cep: 0532 2424248

Web:

-

E-Mail:

[email protected]

 

Omurga Hastalıkları ve Cerrahisi

Diskte dejenerasyon, Kireçlenme:
Yaşın ilerlemesi, omurganın kötü kullanılması sonucu kemik yapıda, bağlarda ve disklerde yıpranma başlar. Jöle kıvamındaki disk keçeleşir, kuvvet emme özelliği ve esnekliğini kaybederek çöker. Kemiğin kalsiyum içeriği azalır. Vücut doğal tepkisi olarak bu yıpranmış dokuları kireçlendirir. Oluşan yeni kemikçikler, taşlaşmış bağlar ve daralmış disk mesafeleri sinirlere bası yaparak boyun, kol ve genel vücut ağrısına sebep olabilmektedir. Omurilik basısı yaparak el ve ayaklarda uyuşma, kuvvetsizlik oluşabilmektedir. Mutlak tedavi edilmelidir.

 

 

Romatizmal Hastalıklar:

Vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine savaş açması sonucu oluşur. Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar. Romatoid artrit, anklozan spondilit gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir.

Op.Jn.M.Reşat Yılmaz

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.