Op. Dr. Erdal Alkan

Üroloji Uzmanı

Difteri, Bogmaca, Tetanoz, cocuk felci ,Hib, Kizamik, Kizamikcik, Kabakulak, Hepatit B, Hepatit A, Sucicegi, İshal, Verem, cocuk sagligi, emzirme, cocuk bakimi, buyume, emekleme, beslenme, karin agr

50 Yaş Üstü Erkeklerin Korkulu Rüyası: PROSTAT

Prostat nedir?
Prostat her erkekte bulunan, mesane çıkımında yerleşmiştir. İdrar yolu prostatın içerisinden geçer. Prostat tabanı mesane tarafında, tepesi penis tarafında yerleşmiş bir armuta benzetilebilir. Sap kısmını ve armutun içinde sapın devamı olan kısmı ise idrar yolu olarak düşünebiliriz. Prostat normalde meniye bazı maddeler karıştıran salgı bezidir.

 

Prostatın Hastalıkları Nelerdir?
Prostatın üç önemli hastalığı vardır. Bunlar, prostat iltihabi, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir. Prostatın iyi huylu olan büyümelerine halk arasında prostat veya prostat büyümesi denilmektedir. Bunların her üçü de farklı hastalıklardır.
Prostat iltihabı daha çok orta yaşlı erkelerde görülür. İdrar ve cinsel şikayatlerle seyreder. Kronik seyri yıllarca sürebilir. Tedavilere dirençlidir. Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesi elli yaşlarından sonra erkeklerin korkulu rüyasıdır.

 

Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin farkları nelerdir?
Her ikisi de prostat dokusundan kaynaklanmakla beraber geliştikleri yerler prostatın farklı bölgeleridir. Prostat kanseri prostatın dış kısmından gelişir. Prostatın iyi huylu büyümesi ise, idrar yolunu çevreleyen dokulardan gelişir. Her iki hastalıkta, idrar yoluna baskı olabileceğinden belirtileri benzer olabilir. Her iki hastalığın tedavisi de tamamen farklıdır.

 

Prostat hastalıklarında belirti ve şikayetler nelerdir?
Prostatın idrar yolunu daraltması neticesi, idrar akımını başlatmakta zorluk, idrar akımının kuvvetinde azalma, idrar akımının çapında azalma, kesik-kesik idrar yapma, idrar yaptıktan sonra veya idrarın son kısmını damla damla yapma, idrar yaptıktan sonra rahatlayamama ve idrar varmış hissi prostat büyümesinin idrar yoluna baskısı ile ilgilidir.
Büyüyen dokunun ve ilave değişiklikler neticesinde, sık idrar yapma, gece idrara kalkma, idrar yaparken ağrı ve/veya yanma, ani idrar hissi meydana gelebilmektedir.

 

Prostat Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Prostat hastalıkları, hastanın şikayet ve belirtilerinden yola çıkarak, parmakla prostat muayenesi, ultrasonografı ile görüntüleme ve kan testleri ile teşhis edilebilir. Şüpheli durumlarda ilave tetkikler gerekebilir. Prostat kanseri prostattan alınan parçaların mikroskopta incelenmesi ile konulabilir.

 

İletişim
Adres:

Piyale Paşa Bulvarı 34385 Okmeydanı - Şişli , İstanbul

Tel:

0212 314 66 66 / 4021

Faks: 0212 314 66 15
Web:

www.erdalalkan.com

E-mail:
Gsm:

0505 371 71 75

Bilgi ve Randevu : 444 7 888 Memorial Hastanesi

Op.Dr.Erdal Alkan

dr_erdal_alkan

Uzmanlık Konuları

Böbrek Taşı, Taş Hastalığı, Bening Prostat Hiperplazisi, Prostat Hastalığı, Prostat Kanseri,

 

 

Op. Dr. Erdal Alkan

Üroloji Uzmanı

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.