-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

 

Migren nasıl tedavi edilir?

Migren tedavisi için çok sayıda ilaç mevcuttur. Genel olarak, migren ilaçları iki kategoriye ayrılmaktadır: bir migren atağını tedavi eden ilaçlar (örn. triptanlar) ve bir migren atağının ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olan ilaçlar (örn. beta blokerler).

Akut atağın tedavi edilmesi:

Triptanlar: Özellikle migren ataklarının akut tedavisi için geliştirilen ilaçlar, triptanlar olarak bilinen bir ilaç sınıfıdır. Bu ilaçlar, beyindeki kan damarlarını daraltıp, normale döndürerek etki etmekte ve zonklayıcı ağrıyı hafifletmektedir. Bu ilaçlar ayrıca, migrene eslik eden bulantı ve ışığa duyarlılık gibi semptomların tedavisinde de etkilidir. Triptanlar gibi 'akut ilaç tedavileri' migren atakları başladığı anda alınmalıdır. Bu, ağrıda daha iyi ve daha uzun süreli düzelme sağlayacaktır.

Ağrı kesici ilaçlar migreni olan bazı kişiler için etkilidir. Ağrı kesici ilaçlardaki baslıca bilesenler ibuprofen, aspirin, asetaminofen, parasetamol ve kafeindir. Ancak bu ilaçları alırken dikkatli olunuz, zira bunlar bazen bir bas ağrısına katkıda bulunabilmektedir ya da aşırı kullanım kronik günlük bas ağrılarına veya ilaç kesildikten sonra geri gelen (rebound) bas ağrılara neden olabilmektedir. Eğer ağrı kesici ilaçları haftada üçten fazla ya da her gün alıyorsanız, doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Bulantı önleyici ilaçlar: Doktorunuz Migrene siklikla eslik eden bulantiyi gidermek için ilaç yazabilir.

Soğuk kompresler ya da karanlık bir odada uzanma gibi ilaç dışı çareler de çoğu zaman migren semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Bir migren atağının önlenmesi:

Koruyucu (profilaktik) ilaçlar. Bas ağrıları şiddetli olduğunda, ayda iki veya üç defadan daha fazla görüldüğünde ve normal etkinlikleri anlamlı ölçüde engellediğinde, doktorunuz koruyucu ilaç yazabilir. Koruyucu ilaçlar bas ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltır ve genellikle düzenli olarak, her gün alınır.

Bu tedavilerin tümü, bir bas ağrısı uzmanı ya da migren tedavilerini iyi bilen bir doktorun gözetimi altında kullanılmalıdır. Her ilaçta olduğu gibi, prospektüs talimatları ve doktorunuzun tavsiyelerini dikkatle izlemek çok önemlidir.

 

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.