-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KORONER ANJİYOGRAFİ

 

Koroner BT anjiyografi
Koroner arter hastalığı ülkemizde ve sanayileşmiş toplum­larda orta ve ileri yaş grubunda en önemli ölüm nedenidir. Ülkemizde 1.6 milyon kalp hastası bulunmaktadır ve yılda 130.000 kişi koroner arter hastalığından ölmektedir.
Kateter koroner anjiyografi, koroner arter hastalıklarının teşhisinde 1960'dan beri altın standart tanı yöntemidir. Ancak bu tetkikin invaziv (kanlı) olması son yıllarda noninvaziv (kansız) yöntemlere duyulan ilgiyi artırmıştır.
Günümüzde 64 dedektörlü BT gibi yeni, hızlı tomografi cihazları kalp hızını yakalayabilmekte; kalp ve koroner arterleri (kalp damarları) gerçek anatomik görüntüleriyle üç boyutlu kateter kullanmadan görüntülemektedir.
Koroner arter hastalıklarının tespitinde koroner anjiyog-rafiye (kateter anjiyografi) alternatif yeni bir inceleme metodudur.

koroner anji

Koroner anjiyoda ise kateter adı verilen ince bir tel damardan sokularak kalbe kadar ilerletilir, kalbi besleyen damarlardaki darlık veya tıkanıklık saptanır.
Ancak bu tetkikte saptanan darlığın kalbi ne oranda etkilediği miyokard sintigrafisinde kalp kasına giden kan miktarının değerlendirilmesi ile saptanabilir.,

Hastanın koluna ince bir iğne ile açılan damar yolundan boyalı madde (kontrast madde) verilerek yapılan bu çekim kalp ritmi eşliğinde yaklaşık 8-10 sn. sürmekte, tüm prosedürlerle birlikte (çekim öncesi ve sonrası hazırlıklar) 15-20 dk. bir zaman aralığında tüm işlem tamamlanmaktadır.
BT koroner anjiyografi; stres testin şüphede kaldığı atipik anjinası olan hastalarda, kateter koroner anjiyografinin yetersiz kaldığı durumlarda, koroner arter anomalilerinin tespitinde, koroner arter hastalığı taramasında, konjenital kalp hastalıklarının tanısında, by-pass ve stent sonrası tedavi takibinde kullanılabilmektedir.

Koroner BT anjiyografi hangi durumlarda uygulanmalıdır?

Stres testin şüphede kalındığı atipik anjinası olan hastalarda, kateter koroner anjiyografinin yetersiz kaldığı durumlarda, hafif stenotik veya yumuşak plakları tespit etmekte, koroner arter anomalilerinin tespitinde, koroner arter hastalığı taramasında, by-pass ve stent sonrası tedavi takibinde, konjenital kalp hastalıklarının tanısında, myokard kalınlığı, kalp boşluklarının ve aort patolojilerinin değerlendirilme­sinde kullanılabilmektedir.

Koroner ET anjiyografi kimlere uygulanmamalıdır?

Böbrek yetmezliği, multipl myelom gibi hastalığı olanlarda, gebelikte, kalsiyum skorlaması 400'den yukarı olan hasta­larda, hareketsiz ve sırt üstü yatamayanlarda, nefes tutma zorluğu olan hastalarda uygulanmamalıdır.


KORONER ANJİYOGRAFİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.