-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kısırlık Tedavisi

Kısırlık Tedavisi Hakkında Ücretsiz Danışabilirsiniz Tel : (0532)325 30 08

Uzman Doktorlarımız
Dr. A.Murat Emanetoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinemer - Çiftehavuzlar
Dr. Birgül Sarıkamış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı FEMİNA - Fulya
Dr. Bülent Faka Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı FEMİNA - Fulya
Jin.Op.Dr. Arzu Çağdaş Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Feminen - Fulya
Jin.Op.Dr. Burak Hacıhanefioğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Polistik Over Merkezi, Mecidiyeköy
Jin.Op.Dr. Herman İşçi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Feminen - Fulya
Jin.Op.Dr. İsmet Yıldırım Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bakırköy
Op.Dr. Erhan Cankat Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı CANKAT - Fulya 
Op.Dr. Hacer İpek Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Mecidiyeköy 
Op. Dr. Rabia Babalıoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Fındıkzade
Prof.Dr. Cemil Akgül Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nişantaşı /İstanbul Tıp Fakültesi , Çapa
Prof.Dr. Önay Yalçın Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Şişli / İstanbul Tıp Fakültesi, Çapa
Prof.Dr. Ergin Bengisu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nişantaşı / İstanbul Tıp Fakültesi, Çapa

 

 

Tedavi araştırma safhasında bulunan nedene bağlı olarak yumurtlamayı sağlamak için hormon uygulanmasından cerrahi müdahaleye veya tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerine kadar değişebilir.

Yumurtlama problemleri

Kısırlık nedeniyle doktora başvuran kadınların yaklaşık % 20'sinde yumurtlama problemi vardır. Kadın üreme fonksiyonları bazı hormon bezleri tarafından salgılanan hormonlarla kontrol edilir. Bu bezlerden beyin sapında bulunan iki tanesi FSH ve LH hormonları yumurtlamanın oluşmasında temel rol oynarlar.

Bu bezlerdeki hormon salınımındaki bozukluklar yumurtlama problemlerine yol açarlar. Bu durumda yumurtlama çeşitli ilaçlarla (Klomifen, Pergonal Humegon, Metrodin) uyarılmalıdır. Yumurta gelişimi kandaki hormon seviyeleri ve ultrasonla takip edilerek, yumurtlama için uygun zaman tayin edilebilir. Bazı durumlarda yumurtanın çatlaması çeşitli ilaçlarla (Profazi, Pregnyl) sağlanabilir. Döllenme için en uygun zaman böylece belirlendikten sonra çifte ilişki önerilebileceği gibi halk arasında aşılama diye anılan spermlerin yıkanması sonrası rahim içine yerleştirilmesinden ibaret olan inseminasyon da yapılabilir.

İnseminasvon tedavisi

İnseminasyon daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu, sperm sayısında ve hareketliliğinde hafif bozuklukların bulunduğu veya çifte ait hiçbir problemin bulunamadığı açıklanamayan kısırlık durumlarında uygulanmaktadır.

İnseminasyon için erkekten alınan sperm sıvısı laboratuar koşullarında çeşitli yıkama işlemlerine tabi tutularak sperm hücreleri dışındaki tüm sıvılarından arındırılmakta, sperm hücreleri çok az bir sıvı içinde konsantre edilmekte böylece sayı hareketlilik oranı artırılmaktadır. Daha sonra bu sıvı ince bir kateter yardımı ile rahim ağzından geçirilerek doğrudan rahmin içine verilmektedir.

Bu tedavi rahim ağzından salgılanan mukusun spermin rahim içine geçişini engellediği durumlarda en iyi sonucu vermektedir. İnseminasyon ayrıca nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında ve hafif erkek kısırlığı olgularında da daha düşük başarı oranları ile kullanılmaktadır. En yüksek gebelik oranlarının ilk üç uygulamada olduğu altı uygulamadan sonra gebelik şansının çok düşük olduğu gösterilmiştir. Uygun koşullarda yapılmış üç inseminasyon sonrası yardımcı üreme tekniklerine geçilmesi düşünülebilir. Özellikle nedeni açıklanamayan kısırlık olgularında çiftlerin yaklaşık yüzde 25'inde tüp bebek uygulanmasında spermden veya yumurtadan kaynaklanan bir döllenme bozukluğu görülmektedir. İnseminasyon tedavisi ile gebelik şansı altı uygulama sonucu yaklaşık olarak yüzde 30 civarındadır.

Yumurtlama yokluğu ilaçlara yanıt vermediği bazı durumlarda yumurtalık yetmezliğine bağlı olabilir. Tedavisi olmayan bu durumda tek çözüm ülkemizde uygulanmasına izin verilmeyen yumurta veya embriyo bağışıdır.

Yardımcı üreme teknikleri

Erkek ve kadın üreme hücrelerinin doğal yollardan bir araya gelemediği durumlarda daha ileri tekniklere başvurmak gerekmektedir. Bu tekniklerin çoğunda kadının yumurtaları ultrason kontrolünde bir iğne ile emilerek vücut dışına alınmaktadır. Bu amaçla çeşitli ilaçlarla aynı anda birçok yumurtanın gelişmesi sağlanmakta ve uygun koşullarda 20'den fazla yumurta hücresi elde edilebilmektedir. Sperm elde edilmesi ise çoğu zaman çok daha kolaydır ancak menisinde sperm bulunmayan erkeklerde spermleri yumurtalık kanalından veya doğrudan yumurtalıklardan elde etmek için cerrahi işlemlere gerek duyulmaktadır.

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.