Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

PROSTAT KANSERİ

 

PROSTAT NEDİR?

Prostat, erkekte mesane boynunda bulunan ve üretrayı çevreleyen bir bezdir. Erkekte sperme

karışan ve fertilitede rolü olan bir sıvıyı oluşturmada görevi vardır. Bu bezin büyümesi ve fonksiyonu erkek hormonu olan testesteronun kontrolü altındadır.
Diğer kanserler gibi prostat kanseri de bir hücreden başlar ve bölünme kontrolü kalktığı için kısa sürede bir kitle haline gelir. Prostattaki bütün kitleler kanser değildir ama kitleler idrar yapmada zorluğa neden olabilirler.
İleri yaşlarda prostat büyüyebilir. Kanser olmayan bu büyüme  "bening prostat hipertrofisi"olarak bilinir ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Prostat kanseri de benzer semptomlara neden olabileceği için idrar yapmada zorluk veya ağrı durumlarında doktora başvurulmalıdır.
Prostat kanseri riski özellikle 65 yaş üzerinde daha fazladır.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Prostat kanseri erkeklere has prostat guddesinde  ortaya çıkan bir kanser türüdür.Prostat guddesinin görevi spermin hareketini ve desteklenmesini sağlayan meni sıvısını salgılanmasını sağlamaktır.

Prostat kanseri her erkekte ortaya çıkabilir ama bazı faktörler risk faktörünü arttırmaktadır.50 yaş üzeri erkeklerde görülme riski artmaktadır.

Yağlı beslenme ve şişmanlıkta prostat kanseri oluşma riskini arttıran faktörlerdendir.Ayrıca ailesinde prostat kanseri görülen kişilerlerde de görülme oranı daha fazladır.

Özellikle risk taşıyan gruplarda olan erkekler prostat kanserinin belirtileri konusunda dikkatli olmalıdır.Bunların başlıcaları acil idrara çıkma ihtiyacı ve idrar yapmaya başlama güçlüğüdür.Prostat kanseri olan bir erkekte alt kasık bölgesinde ve kalçalarda devamlı bir ağrı ortaya çıkabilir.

Yavaş ve damla damla idrar yapmak veya akıntının kesik kesik olması da prostat kanserinin belirtileri arasındadır.Bazı erkeklerde sıklıkla gece idrarını yapma veya idrar kesesinin hep bir gerçek boşalma olmaması hisside ortaya çıkabilir.Ek olarak acı hissedebilirler ve idrarda kan görülebilir.

Bazı hastalar acılı boşalma yaşayabilir.Bunların beraberinde sebepsiz kilo kaybı görülebilir.Bazı prostat kanser vakalarında ise malesef bu belirtiler hiç ortaya çıkmaz.Bu sebeple prostat kanseri genelde vücuda yayıldıktan sonra geç teşhis edilebilir buna rağmen erken teşhis durumunda çok yüksek oranlarda iyileşme sağlanmaktadır.   

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ:
Prostat kanseri tanısı konursa bir kaç farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Seçilecek tedavi hastanın yaşı, genel durumu, kanser tipi ve yaygınlığına göre sadece takip, cerrahi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi yöntemlerinden  bir veya bir kaçı seçilebilir. 

PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRAN DURUMLAR:

  • Yaşın 65 üzerinde olması
  • Yağdan zengin diyet ile beslenmesi
  • Kırmızı etten zengin diyet
  • Prostat kanseri aile hikayesi

PROSTAT KANSERİNİN GELİŞİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Dengeli diyet diğer kanserlerin olduğu gibi prostat kanserinin de riskini arttırır. Sebzeden (özellikle domatesten) ve meyveden zengin; fakat yağdan fakir diyet önerilir.

PROSTAT KANSERİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.