Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

KIZAMIK TEDAVİSİ


 

 

KOMPLİKASYONLAR

*Kızamıkta sıklıkla orta kulak iltihaplanması görülür.

*Kızamıkta, daha öncesinden tüberküloz (Verem)  geçirmiş hastalarda verem yeniden aktive olabilir.

*Süt çocuklarında, özellikle bakımsız ve zayıf çocuklarda  bronşiyolit ve bronkopnömoni sık rastlanılan bir komplikasyondur..

*Pnömoni (Zatürre) ve bronkopnömoni az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölüme yol açan en önemli kızamık komplikasyonudur.

*Servikal lenfadenit (Boyun bölgesindeki lenf bezi iltihaplanmaları), antibiotik kullanımına bağlı olarak oldukça düşmüştür.

*Ensefalit (Beyin iltihabı) görülebilir. (Subakut sklerozan panensefalit ;Kızamığın geç dönem bir komplikasyonudur.)

TANI

*Klinik görünüm tipiktir. 

*Nazal mukoza sürüntüsünde çok çekirdekli dev hücrelerin görülmesi

*Kültürde virüs izolasyonu

*İyileşme döneminde serumda tanısal antikor yükselmesinin belirlenmesi yeterlidir.

TEDAVİ

Komplikasyon gelişmemiş bir çocukta tedavi semptoma yöneliktir. Fotofobi güçlü ışıkta artar, bundan kaçınmak gerekir. Yatak istirahati, sulu ve yumuşak gıdalar yemesi önerilir. Göz kapakları ılık su ile temizlenir. Yüksek ateş durumunda ise, ateş düşürücü ajanlar verilmelidir. A vitamininin 200 000 Ul ağız yolu ile alınması,beslenme bozukluğu olan infekte çocuklarda yararlı olur. Ağır infeksiyonlarda intravenöz olarak verilen ribavirin de yararlı olabilir

KORUYUCU ÖNLEMLER

*En etkili koruyucu önlem, her sağlıklı çocuğa kızamık aşısı uygulanması yolu ile olur. 

Not: Aşıların hangi tarihte yapılması gerektiğini, hesaplayıcılar bölümümüzden aşı testini seçerek öğrenebilirsiniz. (Bu bölümde çocuğunuzun doğum tarihini girerek, hangi ay ve yaşta hangi aşıları olacağını bulabilirsiniz.)

*Kızamık ile temas eden bir çocuk  temastan sonra 1-2 gün içerisinde kızamık aşısı yaptırarak kızamıktan korunabilir. Bu önlemin alınamadığı durumlarda ise bulaşmanın ilk 6 günü içerisinde 0,4 ml/kg gamaglobülin uygulanabilir.  

KIZAMIK TEDAVİSİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.