Mesane Kanseri en sık görülen kanser türlerinden biridir. Mesane Kanserine sebeb olan spesifik bir sebeb bilinmemesine rağmen hastalık erkeleri kadınlara oranla 3 kat daha fazla etkilemektedir. 1995 yılında ABD de 50.000, Avrupada 75.000 den fazla yeni Mesane Kanserli hasta görülmüştür. Hastalığın en sık görülen formu idrar yolu hücrelerini kapsayan transitional cell carsinoma (TCC) dir.Bu durum Mesane Kanseri vakalarının %90 da görülmektedir. Hastalığın erken evrelerindeki tedavi yöntemi tümörün operasyonla çıkartılmasıdır. Fakat bu durumdaki asıl mesele kanserin tekrarlaması nüks etmesidir. Ne yazık ki Mesane Kanseri nüks oranı en yüksek kanserlerden biridir ve bu sebepden doktorun hastalık nüksünü mümkün olan en kısa sürede belirleyebilmesi için hastalarını nükse karşı sık sık kontrol etmesi gerekmektedir.
TEDAVİ
Hastalığın tedavi şekli ve yoğunluğunun belirlenmesinde hastalığın anatomik ve histolojik sınıflandırılması(evresi ve derecesi), tümörün yeri, hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrahi, Işın, İlaç gibi tedavi yöntemlerinden hangilerinin kullanılacağına karar verilmelidir.
RİSK FAKTÖRLERİ
*SİGARA: Sigara içindeki kimyasal maddeler mesane kanseri için risk faktörüdür ve içilen sigaranın adedi ve kaç yıldır içildiği ile doğru orantılıdır.
* Kimyasal maddelerin yapıldığı veya kullanıldığı ortamlarda çalışma : Boya fabrikaları , plastik ,petrol , lastik ve diğer kimya endüstrisi
* Dünyanın bazı kesimlerinde görülen mesanenin kronik parazitik enfeksiyonları
* İleri yaş ( ortalama 65 )
* Erkek cinsiyeti
* Diğer kanser nedenleriyle tedavi olmak :Siklofosfamid ve İfosfamid v.b. , radyoterapi almak
* Ailede mesane kanseri öyküsü
TEDAVİ SONRASI YAN ETKİLER
*Duvarın ısısal reaksiyonu
* Ağrı
*Mesane spazmı
*Disuria
*Cilt alerjisi
*Hematüri
*Üretral Stenosis
*UTI -
*Tissue reaksiyon
*Mesane kapasitesinin azalması
*Hypotonik mesane v.b.yan etkiler heriki tedavi protokolünde de gözlenmektedir.
NOT:Yan etkilerin "Hipertermi" kullanılmaksızın yapılan kemoterapide görülenlerle aynı olduğu görülmüş ve rapor edilmişdir.Yan etkiler kalıcı olmayıp geçicidir ve minimal tıbbi destekle tedavi sonrası yok olmaktadır.