Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

GUATR SEBEPLERİ

 

Uzman Doktorlarımız
Dr. Tahir Haytoğlu
Endokrinoloji, Metabolizma ve Diabet
Nişantaşı - İstanbul
Op. Dr. Nevzat Demirbilek
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Fatih - İstanbul
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Nişantaşı - İstanbul
Endokrin ve Meme Cerrahisi
Nişantaşı - İstanbul
Prof. Dr. Fazilet Öner Dinçbaş
Radyasyon Onkoloğu
Kadıköy - İstanbul
Prof. Dr. İlhan Satman

İç Hastalıkları A.D. Diabet B.D.

Nişantaşı - İstanbul
Prof. Dr. Nevin Dinçağ
İç Hastalıkları A.D. Diabet B.D.
Nişantaşı - İstanbul
Prof. Dr. Sedat Koca
Radyasyon Onkoloğu
Kadıköy - İstanbul
Prof. Dr. Selçuk Özarmağan
Genel Cerrahi - Tiroid Hastalıkları
Çapa - İstanbul
Prof. Dr. Serdar Tezelman

Genel Cerrahi - Tiroid Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Mocan
İç Hastalıkları Uzmanı
Nişantaşı - İstanbul

 Ücretsiz Danışma Hattı: 0532 317 69 97

 

GUATRIN SEBEPLERİ NELERDİR?
Hastaların en sık soruduğu sorular arasındadır. Guatr oluşmasının çok nedenleri mevcuttur. Bu nedenlere göre guatrlar iki gruba ayrılabilir.
Endemik guatr nedir? Sebepleri nelerdir?
Bir yerleşim bölgesinde %10'dan daha fazla guatr vakası varsa bu yerleşim bölgesine endemik guatr bölgesi denir. Dünyada ve memleketimizde çok sayıda endemik guatr bölgesi mevcuttur (mesela Alpler ve Karadeniz bölgesi). Bu bölgelerde guatr oluşumuna neden olan değişik etkenler mevcuttur. Bunlar:
İyot eksikliği
Guatrojen maddeler
Kimyasal maddeler
Bazı ilaçlar
Bazı mikroplar
Endemik guatra neden olan iyot eksikliği ve diğer maddeler nasıl etki eder?
Daha önce de belirtildiği gibi günlük iyot ihtiyacı ortalama 150mgm civarındadır. Yenilen ve içilen gıdalarda iyodun 50mgm altına düşmesi hormon üretimini azaltacak ve bu da hipofizde salgılanan TSH miktarını artıracaktır. TSH miktarının artması ise tiroit hücrelerinin uyarılmasına ve dolayısıyla çoğalmasına yani guatra neden olacaktır.
Bazı bölgelerde iyot eksikliği olmamasına rağmen endemik guatra rastlanmaktadır. Bu bölgelerde Guatrojen denilen bazı maddelerin alınması ile guatr oluşur. Mesela Karadeniz bölgesinde çok tüketilen karalahana bunlardan biridir. Karalahana içinde thioglucoside denilen bir madde mevcuttur. Bu madde vücutta thiocyanate ve isothiocyanete'a ayrılarak tiroit hormon yapımını engeller. Bazı patates ve fasulye türleri cynaoglucoside içermekte ve daha sonra vücutta thiocynata dönerek iyodun tiroiddeki tutulumunu önleyerek hormon oluşumunu azaltmaktadır. İyot eksikliğinde olduğu gibi burada da TSH hormonu tiroidi uyararak guatra neden olur. Dünyada şimdiye kadar birçok maddenin ve bakterinin endemik guatra neden olduğu gösterilmiştir.
Sporadik guatr sebepleri nelerdir?
Bir yerleşim bölgesinde %10'dan daha düşük guatra rastlanırsa bu bölgede oluşan guatrlara Sporadik guatr denir. Sporadik guatr nedenleri şunlardır:
Büyüme faktörleri
. Enzim bozuklukları
. Tümörler
. Enflamasyon/enfeksiyon
. Kist oluşumu
. Kanama
. Anti tiroit ilaç kullanımı
Guatr oluşumunu Enflamasyon/ enfeksiyonlar nasıl etkiler?
Enflamasyonlarda kanda bulunan lenfositlerin tiroit içine girmesi sonucu guatr oluşur. Bu duruma tiroidit denir. Memleketimizde en sik görülen tiroiditler Hashimoto tiroiditi ve subakut tiroidit'tir. Tiroiditler daha önce tiroit hastalıkları bölümünde anlatılmıştır.
Basit guatrlarda tedavi nasıl yapılır?
Guatrlar ötiroit durumda ise yani tiroit hormonları normal seviyelerde ise hastada ilk olarak tiroit kanseri olup olmadığı araştırılır. Nodülsüz yaygın olarak büyümüş bir guatrda (basit guatr) kanser olma ihtimali yoktur. Basit guatr çok büyük değilse ve baskı yapmıyorsa hastanın durumuna göre ilaçsız veya levotiroksin tedavisi (Tefor, L-Thyroxin veya levotiron) uygulanarak takip edilir. İlaç verilmesinde amaç TSH'yı baskı altına alarak tiroidi uyarmasını önlemektir. Bu tedavi şekline supresyon tedavisi denir. Nadir olarak nodülsüz büyük basit guatrlı hastalarda baskı nedeni ile cerrahi girişim gerekebilir. Gerektiği takdirde yine büyük basit guatrlar radyo iyot (atom) tedavisi ile küçültüle bilinir.
Nodüllü guatrlarda tedavi nasıl yapılır?
Nodül mevcut olan hastalarda nodülün tek mi yoksa birden fazla mi olduğu araştırılır. Tek nodüllü vakalarda kanser olup olmadığı araştırılır. Tek nodüllü vakalarda kanser araştırılmasının nasıl yapıldığı aşağıda anlatılmıştır. Tecrübeli hekimler elle muayene sırasında nodülü teşhis edebilirler. Ancak bazı hastalarda sadece muayene ile nodül tanısı ve kaç nodül olduğunun tespiti zor olabilir. Bu durumda en iyi tanı yöntemi tecrübeli bir hekimin yapacağı ultrasonografidir.

GUATR SEBEPLERİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.