Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

FITIĞIN BELİRTİLERİ

 

ANSIZIN ORTAYA ÇIKAR
Fıtık birçok nedenle meydana çıkabilir. Bazılarında fıtığa karşı eğilim yaratan, doğuştan bir zayıflık vardır. En sık görülen fıtık çeşidi olan kasık fıtığı erkeklerde kadınlardan daha çok görülür ve erbezlerini besleyen kan damarlarının kasların arasından geçtiği noktadaki zayıflıktan kaynaklanır. Hiatus hernisi (midenin üst kesiminin, diyaframda, yemek borusunun geçtiği delikten göğüs boşluğuna geçmesi) ise kadınlarda sık görülür ve genellikle gebelik sırasında karın içi basıncının artmasıyla ortaya çıkar. Ağır kaldırma sonucu oluşan kasık fıtığı, ansızın ortaya çıkar. Hasta, kasığında birden bir gevşeme, sonra da ağrı hisseder. Olay kısa sürer ve hasta kasığındaki çıkıntıyı fark eder. Çıkıntı genellikle yumuşaktır, öksürdükçe şişer ve yatınca yok olur. Fıtık çok büyürse, erbezleri torbasına da inebilir. Bu fıtıklar, belirti vermeden önce çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Sürekli olarak ağır kaldırmayı gerektiren işlerde ise hem rahatsızlık verir hem de çalışmayı aksatırlar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazen de fıtık o kadar yavaş gelişir ki, hasta önce karnının altındaki şişliği fark eder. Göğüs boşluğuna açıldığı için görünmeyen hiatus hernisi (diyafram fıtığı), kendisini sindirim rahatsızlıklarıyla belli eder. Yemek borusunun, mide ile birleştiği alt ucunda, besinlerin mideye geçmesine izin verip geri dönmelerini engelleyen bir yapı bulunur. Diyafram fıtığında bu yapı işlevini yitirir, besinler ile mide asidi mideden yemek borusuna geçebilir ve yemek borusu mide asidine dayanıklı olmadığından, kısa zamanda iltihaplanır (özofajit). Diyafram fıtığının belirtileri, göğüs kemiğinin arkasında, eğilme ve yatmayla artan yanma duygusu ve ağrıdır. Birkaç yıl süren yıpranma sonunda ise yemek borusu daralabilir ve yutma güçleşir.



FITIĞIN BELİRTİLERİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.