Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

DİYET VE REFLÜ


DİYET VE REFLÜ

Şişman kişilerin çoğunda reflü ve mide şikayetleri vardır. Fazla yağlı yiyeceklerin reflüye neden olduğu ileri sürülmüştür. Fakat reflünün diyetteki yağ miktarına değil şişmanlıkla ilgisi olduğu gösterilmiştir.

Buna karşılık rafine (hızlı kana karışan) şekerlerin diyetteki fazlalığı  ise reflüye neden olmaktadır.  Yapılan bir araştırmada reflüsü olan hastaların diyetindeki glisemik endeksi yüksek gıdalar çıkartıldığında  hastalık belirtilerinin bir hafta içerisinde düzeldiği gösterilmiştir.
Hatta bu çalışmaya katılan hastalar alkol, sigara, ve kahve gibi kötü alışkanlıklarına devam etmelerine rağmen reflü şikayetleri düzelmiştir. Bahsi geçen hastalar mide ilaçlarının tümünü kesmişlerdir.

Bizim gözlemlerimiz de aynı şekildedir. Düşük şekerli bir diyet olan "Taş devri diyeti"ni uygulayan kişilerin çok büyük bir bölümünde (neredeyse hepsinde) reflü birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Düşük şekerli diyetin reflüyü nasıl azatlığının mekanizması iyi bilinmemektedir. Benim kişisel görüşüm şu şekildedir.

Un ve şekerden  zengin gıda ile beslenenlerde insülin direnci ve buna bağlı reaktif hipoglisemiler (tepkisel kan şeker düşüklüğü) olmaktadır. Hipoglisemiyi düzeltmek için vücutta sempatik sistem uyarılmaktadır. Yemek borusunun alt ucunun kapanması parasempatik sinir sistemi ile ilgilidir. Hipoglisemi sonucu sempatik sinir sistemi aşırı uyarılınca yemek borusu alt büzgeçi yutma olmamasına rağmen açılır ve mide içindekiler geriye kaçar.

Reflü' Ye Karşı Uygulamanız Gerekenler

1.Baharatlı, kızarmış, çok yağlı, kakaolu, çikolatalı ve çiğ besinlerden uzak durun.
2. Çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri, gazlı içecekleri ve süt gibi mide asidini arttıran içecekleri tüketmeyin.
3. Gece yatmadan en az 2-3 saat kadar önce son yemeğinizi yemiş ve bitirmiş olun.
4. Sık sık ancak az miktarlarda ve hazmı kolay yiyecekler yiyin.
5. Gece yatarken yatağınızın baş kısmını, vücudunuzun belden yukarısı yerden 25° yüksekte olacak şekilde yükseltin.
6. Alkol ve sigara kullanmayın.
7. Dar kıyafetler giymeyin, kalça ve karın bölgeniz üzerindeki baskıyı azaltın.
8. Kilonuza özen gösterin, fazla kilonuz varsa kilo vermeye çalışın.
9. Doktorunuzun önereceği ilaç tedavisini doğru ve düzenli şekilde uygulayın. İlaçlarınız bitince kullanımlarına devam etmeniz gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla MUTLAKA görüşün.

DİYET VE REFLÜ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.