Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

ÇOCUK FITIĞI

 


Uzman Doktorlarımız
Prof. Dr. Tansu Salman Çocuk Cerrahisi Uzmanı Çapa / İstanbul
Prof. Dr. Naci Gürses Çocuk Cerrahisi Uzmanı Nişantaşı / İstanbul
Prof. Dr. Faruk Özcan Ürolojisi Uzmanı Çapa / İstanbul
Doç. Dr. İlker Akyol Ürolojisi Uzmanı Feneryolu / İstanbul

Karın duvarı fıtıkları çocuk ve bebeklerde de görülebilmektedir.
Bu yaş grubunda en sık kasık fıtığı görülür.
Çocukluk çağının diğer fıtık tipi ise göbek fıtığıdır.


Çocuk Kasık Fıtığı (inguinal herni):
Bebek anne karnında gelişirken karın içini döşeyen zardan eldiven parmağı gibi bir çıkıntı kasık kanalından dışarı uzanır. Doğuma kadar kapanması gereken bu çıkıntı, her 50 erkek [250 kız] çocuktan birinde doğumdan sonra açık kalır. Bu açıklıktan aşağı karın içi sıvısının sızması sonucunda da kasık bölgesinde bir şişlik oluşur [hidrosel veya kordon kisti]. Açıklığın karın içi ile ilişkisi geniş ise veya dar olan geçiş zamanla genişlerse barsaklar bu kesenin içine girerek Kasık Fıtığı 'na yol açarlar. 

Fıtık, çocuklarda önceleri kasıkta beliren ve kaybolan bir şişlik olarak dikkati çeker. Ağlama, ıkınma ya da öksürük gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda şişlik daha belirgin hale gelir.
Kasık fıtığı çocuklarda her yaşta görülmekle beraber bebeklik ve erken çocukluk döneminde daha sık rastlanır. Genel oran %2'dir. Erkek çocuklarda kızlara oranla 4-6 kat daha sık görülür. Prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan bebeklerde ise bu oran %30'a kadar yükselir.

Kasık fıtığı hastaların %60'ında sağda, %25'inde solda, %15'inde her iki tarafta birlikte görülür.

Kasık fıtığı nedeniyle oluşturabilecek sorunlar içinde en önemlisi "boğulma" yani dışarı çıkan organların karın içine geri dönmemesidir. "Boğulmuş fıtık" çocuğun hayatını tehlikeye sokan bir durumdur ve acil müdahale gerektirir. Boğulma riski yaşla paralel olarak azalır. İlk 6 ayda %30'larda olan oran 8 yaş üstünde %1'e kadar iner.
Çocuklarda kasık fıtığının nedeni gelişimsel bir artık olduğu için kendiliğinden iyileşme olasılığı yoktur. Kordon kisti veya hidrosel biçimindeki artıklar da kasık fıtığına dönüşür.

Bu tip fıtık hastalıkları nın tümünün tedavisinde ana ilke ilgili artığın çıkarılması ve karın içi ilişkisinin kapatılmasıdır. Ameliyat en kısa sürede yapılarak, fıtığın boğulması olarak anılan, acil sorunun gelişmemesine çalışılır.

Çocuklarda Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) :
Anne karnındaki cenin göbekten çıkarak, anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için, karın duvarında bir açıklık vardır.
Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak, göbekte bir şişlik oluşturur. Bu durum umblikal herni (göbek fıtığı) olarak anılır. Umblikal hernili bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedaviye gerek yoktur. Dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, fıtık, karın duvarının gelişimi ile kendiliğinden iyileşebilir. Çocuklarda göbek fıtığının %90'ı, 3 yaşa kadar kendiliğinden kapanır. Bu yaşa kadar kapanmayan fıtıkların ameliyat edilmesi gerekir



ÇOCUK FITIĞI

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.