Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

AKCİĞER KANSERİ


AKCİĞERLER 
Akciğerler, solunum sisteminin ana parçasıdır. Pembe-gri süngersi bir dokudan yapılmış, bir çift koni şeklinde organdır. Göğüs boşluğunu doldurur ve diğer organlardan (kalp, trakea, özafagus, lenf nodları) "mediasten" ile ayrılır. Sağ akciğer 3 parçadır, bunların herbirine "lob" denir. Sağ akciğer 3 loblu, sol akciğer ise 2 lobludur. Akciğerler, vücut ve hava arasında gaz alışverişini sağlar. Vücudun ürettiği karbondioksit'i (CO2) verir, hücrelerin yaşaması ve normal işlevini yapabilmesi için gerekli oksijen'i (O2) alır. 
    Hava vücuda burun ve ağız yoluyla girer, boğazdan aşağı doğru inerek  gırtlaktaki ses telleri arasından geçer ve akciğerdeki "bronş"lara gider. Bir bronş sağ akciğere, diğer bronş sol akciğere gider. Bronşlar küçük tüplere bölünürler ve bunlara da "bronşiol" denir. Daha da ileride küçük hava kesecikleri olan "alveoller" bulunur.

 AKCİĞER KANSERİ NEDİR?
Kanserler genellikle ilk ortaya çıktığı dokuya göre adlandırılır. Akciğer kanseri ilk önce akciğerde başlar. Küçük hücreli akciğer kanseri akciğer dokularında kanser (habis, kötü huylu) hücrelerinin bulunduğu bir hastalıktır. Akciğerler göğüs boşluğumuzun büyük kısmını dolduran koni şeklinde, süngerimsi yapıda bir çift organdır. Akciğerlerin başlıca görevi, vücut hücrelerinin artık maddesi olan karbondioksiti vücuttan atmak ve yaşam için temel gereksinim olan oksijeni vücuda almaktır.

Hücrelerin mikroskop altındaki görüntülerine dayanarak başlıca iki tip akciğer kanseri vardır: küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri.
Küçük Hücreli-Dışı Akciğer Kanseri

Tüm akciğer kanserlerinin %75'ini oluşturur. Yassı epitel hücreli, büyük hücreli ve adeno kanser olarak üç gruptan oluşur.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Daha nadir görülen bu tür, oldukça hızlı seyirlidir ve tanı konduğu zaman çoğunlukla vücudun başka bölümlerine yayılmış olarak karşımıza çıkar.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
1-    Bitmek bilmeyen ve zamanla daha kötüye giden bir öksürük  
2-    Kalıcı göğüs ağrısı 
3-    Kan tükürmek 
4-    Nefes darlığı 
5-    Hırıltılı nefes alıp-vermek. 
6-    Sık sık zatürre veya bronşit olması ve geçmemesi 
7-    Boyun ve yüzde şişkinlik 
8-    İştahsızlık ve kilo kaybı 
9-    Yorgunluk 

AKCİĞER KANSERİNİN TANISI

Fiziksel  muayeneden sonra doktorunuz sizde birtakım tetkikler isteyecektir. Bunlar;

Kan testleri:  Genel sağlık durumunuzu kontrol etmek için.
  • Balgam örneği:  Balgamda bulunabilecek kanser hücrelerinin tespiti için.
  • Akciğer filmi ve tomografi: Akciğer de normalin dışında olan bulguların tespitinde;
  • Bronkoskopi: Ağın veya burunda girilerek bronş içinde tümöral yapıların saptanmasında ve gerektiğinde buralarda biyopsi almada.
  • Biyopsi: Akciğer dokusunda analiz için parça alınması.
  • Mediastinoskopi:  Göğüs duvarı içinde ve akciğerlerin dışındaki lenf nodlarında  cerrahi bir girişimle örnek alınması

AKCİĞER KANSERİ

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 Fax:212 635 08 40

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.