Güneş ışınlarına bağlı gelişen alerjiler
Bazı kişiler, güneş ışınlarına maruz kaldıklarında çok kısa süre içinde (bu bazen 5-10 dakika bile olabilir) ya da birkaç gün sonra ciltte kızartı, kabartı ve kaşıntı veya lekelerle karşıiaşabiiir. Deri yüzeyine sürülen kozmetik veya tıbbi ürünler ya da bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, bazı psikiyatrik ilaçlar, tansiyon ve romatizma ilaçlan) bu durumun şiddetini artırabilir.

Güneş ışınlarının geç dönem zararlı etkileri ise günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tıp otoritelerince daha önemli bir toplum sağlığı problemi oiarak kabul edilmektedir. Güneş ışınlarının geç dönem etkilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:
Derinin erken yaşlanması Kırışıklıklar, güneş lekeleri ile derinin kuru, sert ve kaba bir görünüm alması, özellikle yüz ve el sırtında sert ince kabuklu deri lekelerinin gelişmesi erken deri yaşlanmasının habercileridir. Bu leke ve kabuklu gelişimlerin aktinik keratoz olarak adlandırılan ve kansere dönüşme riski taşıyan belirtiler olabileceği unutulmamalıdır.
Deri kanserleri
Güneş ışınlarının özellikle açık tenli, açık renkli gözlü, sarışın / kızıl saçlı kişilerde deri kanseri oluşma riskini çok artırdığı bilinmektedir. Bilinen deri kanserlerinin çok büyük bir kısmı, vücudumuzun güneş ışınlarına fazla maruz kalan kısımlarında oluşmaktadır.