-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

 

 

GLOKOM TEDAVİSİ

Uzman Doktorlarımız
Prof. Dr. Solmaz AKAR

Göz Hastalıkları Uzmanı

Nişantaşı / İSTANBUL

glokom

Glokom Tedavisi Nasıldır?
 

Glokom hastalığı için kesin bir tedavi yoktur. Ancak glokom hastalığının ilerlemesi kullanılan ilaçlar, lazer ya da cerrahi ile durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir. Tedavinin ömür boyu sürmesi gereklidir ve sürekli olarak kontrollerin yapılması gereklidir.

Glokom hastalığının tedavisi göz içi basıncını düşürmeye yöneliktir. Bu amaçla, çeşitli ilaçlar, lazer ve cerrahi yöntemler kullanılır. Kullanılan yöntemler göz içi basıncını düşürmek için ya aköz hümör (göz içi sıvısı) yapımını azaltmaya ya da göz içinden akışını arttırmaya yöneliktir.

Göz içi basıncının arzu edilen bir seviyede tutulması optik sinirde meydana gelen hasarın ilerlemesini durdurur. Kullanılan ilaçlar ya da yapılmış cerrahi zaman içerisinde göz içi basıncını kontrol edemeyebilir bu durumda kullanılan tedavi yönteminin ya da ilaçların değiştirilmesi ya da yeni ilaçların eklenmesi gerekebilir.

Kullanılan ilaçlar, damla, jel (merhem), hap şeklinde olabilir bazen açı kapanması glokomunda damardan verilen ilaçların kullanılması gerekebilir. İlaçların etkili olabilmesi için günde belli aralıklarla düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Göz içi basıncını düşürmek için kullanılan ilk yöntem genellikle damla formundaki ilaçlardır.

Kullanılan ilaçların çeşitli yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler lokal; gözde yanma, batma, kızarıklık gibi olabileceği gibi tansiyon düşüklüğü, nefes daralması gibi sistemik de olabilir. Bazı sistemik hastalıkları olanlar bu tür yan etkilere daha yatkın olabilirler.

Cerrahi tedavi genellikle göz içi basıncı ilaçlarla düşürülemeyen hastalar için kullanılır. Cerrahi, lazer ışını ile yapılabilir ancak lazer tedavisinin etkinliği glokom tedavisi için sınırlıdır ve zamanla etkisini yitirebilir. Lazer tedavisinin değişik şekilleri vardır ve kişilerin tedaviye verdikleri yanıt farklıdır. Bu nedenle lazer tedavisi sonrası ek herhangi bir girişime ihtiyaç duyulabilir.
Eğer daha az girişim gerektiren yöntemler ile göz içi basıncı düşürülemezse cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi ile amaç göz içi sıvısının akacağı yeni bir yol oluşturmaktır. Cerrahi tedavi ameliyathane şartlarında yapılabilir. Cerrahi tedavi genellikle hastayı uzun süreli ilaç kullanmaktan kurtaracaktır. Cerrahi tedavinin; enfeksiyon, kanama, göz içi basıncında istenmeyen değişiklikler ya da görme kaybı gibi komplikasyonları olabilir.

Glokom hastalığınızın derecesine göre tedavinize doktorunuz sizinle durumu irdeleyerek karar verecektir. Glokom tedavisi sabır ve özen gerektiren bir durumdur ancak bu şekilde görme kaybı önlenebilir.

 

 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.