Gastroözofageal reflü hastalığı (-hatalı da olsak- kısaca reflü diyelim): Mideden yukarı göğüse, yemek borusu boyunca yükselen yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi ve bazen de boğaz, akciğer sorunları ile karakterizedir. Eğer hastada belirgin endoskopik bulgular veya objektif tanı yöntemleriyle aşırı asit kaçışı saptanırsa bir aşırı duyarlılıktan fazlaca bahsedilemez. Fakat özellikle bu ojektif tanı testleriyle bir şey saptanamayan , aşırı yakınması bulunan olgularda iç organ aşırı duyarlılığı gündeme gelir.
Dispepsi ya da çoğu kere yanlış kullanılan ismiyle gastrit: Karın üst orta bölgesinde ağrı, yanma (göğüse yayılmaması şartıyla), yemek sonrası şişkinlik, hazımsızlık gibi yakınmalara yol açar. "Yemekler mideme taş gibi oturuyor, hazmedemiyorum", en sık duyduğumuz cümlelerden bir tanesidir. Gastrit tanısı ise sadece üst sindirim sistemi endoskopisinde alınan mide biyopsilerinin (küçük parçaların) patolojide incelenmesiyle konur. Elle yapılan bir muayene, röntgen v.b. ile gastrit tanısı konulamaz. Aslında yakınmalar çoğu kere gastritten kaynaklanmaz veya bu yakınmalar gastrit tedavilerine iyi yanıt vermez.
İrritabl barsak sendromu : Kabızlık, ishal, karında şişkinlik, aşırı gaz gibi bulguların eşlik ettiği bir sorundur. Daha bilimsel ve genel isimlendirme fonksiyonel alt sindirim sistemi hastalığıdır.