Doç.Dr.Yusuf Durlu
İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı (1976).
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu (1982). Göz hastalıkları asistanlığına 1984 yılında başladı. Japonya Hükümeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı'nın Monbusho araştırma bursunu kazanarak Tohoku Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda şeker hastalığına bağlı göz dibi kanamaları ve tedavisi konusunda çalıştı (1987-89). 1990 yılında göz hastalıkları uzmanı oldu.
Amerika Birleşik Devletleri Cleveland'da, Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü'nde burslu araştırma görevlisi olarak retina (ağ tabaka) reseptörleri konusunda çalışmalarına devam etti (1990-91). İstanbul'da göz hastalıkları uzmanı olarak çalıştı (1991-93).
1993-96 yılları arasında, Japonya Tohoku Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyeliği yaptığı süre içerisinde, retina pigment epiteli hücre kültürü ve nakli konusundaki araştırma projelerinin sorumlusu olarak çalıştı. Tıp literatüründe ilk kez yayınlanan özgün çalışmasıyla, dondurulmuş retina hücresi kullanarak, retina nakli ameliyatları yapılabileceğini kanıtladı (Transplantation of retinal pigment epithelium using viable cryopreserved cells. Y.K.Durlu, M.Tamai. Cell Transplantation 1997, vol.6(2), s. 149-162).
Retina konusunda yaptığı araştırma çalışmaları nedeniyle uluslararası üç ödül ve iki bursa layık görüldü. 1996'da Doçent oldu. Ankara ve İstanbul'da özel sağlık kurumlarında çalıştı (1997-2007).
İsviçre'de 30.Eylül-5.Ekim.2002 ve Avustralya'da 23-28.Ağustos.2004 tarihleri arasında yapılan 10. ve 11.Uluslararası Retina Dejeneresansı Sempozyumu'nda Danışma Kurulu Başkanlığı yaptı.
Uluslararası dergi ve kitaplarda yayınlanmış bilimsel çalışmaları bulunmaktadır. Tübitak Ulakbim tarafından 6 Eylül 2005 tarihinde hazırlanan Science Citation Index (SCI) verilerine göre, yayınlanan bilimsel çalışmalarına 181 kez atıf yapılmıştır.
Halen, İstanbul Altunizade'deki Dünya Göz Sağlığı Cerrahi Merkezi'nde çalışmaktadır.
|

Retina'nın (ağ tabaka) özellikleri nelerdir?
Retina, göz küresinin arka duvarında yerleşik, fotoreseptör (ışık algılayıcı) ve sinir hücrelerinden oluşan görmenin başladığı tabakadır. Yukarıda gösterilen resim, red free filtreyle çekilmiş normal bir dijital retina fotoğrafıdır. Görme çok karmaşık bir olaydır. Görmenin oluşabilmesi için optik ortamların (kornea, göz içi sıvıları ve lens) saydam, retina, optik sinir, üst görme yolları ve beyindeki görme merkezinin de işlevini yerine getirmesi gerekir. Bu yollardaki herhangi bir aksaklık, görmemizi etkiler ve hastalık derecesine göre körlükle sonuçlanabilir.
|