ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTI

Prof.Dr.Cihangir Tetik - 0212 219 58 45 / 0542 414 96 42

 

El Cerrahisi Olan Hastaneler
Gaziosman Paşa Hastanesi 444 1 300 Gaziosmanpaşa / İstanbul

 

Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği
Adres: Atatürk Bulvarı Beler Apt. 175/20 06680 Bakanlıklar/ANKARA
Tel:

0312- 425 04 80
0312- 425 04 80
0312- 425 04 80
0312- 425 04 80

E- mail:

 

El, El Bileği, Önkol, Dirsek, Omuz Cerrahisi, Mikrocerrahi

EL CERRAHİSİ NEDİR?

El cerrahisi; el, el bileği, önkol, dirsek hastalık ve yaralanmaları, omuzun bazı yaralanma ve hastalıkları, el, kol, bacak, ayak sinir kesilerinin onarımı, üst ekstremitenin doğumsal anomalileri, brakial pleksus yaralanmalarının tanı ve tedavisi ile ilgili bir daldır. Bu nedenle birçok ülkede "El ve Üst Ekstremite Cerrahisi" olarak da adlandırılır.

Doç.Dr.

Eftal Gudemez

El Cerrahisi

Ameliyatları

EL CERRAHİSİ AMELİYATLARI

Dequervain tenosnoviti

Dupuytren Kontraktür

Elde Yanık

Tendon Rüptürü Romatoid artrite bağlı

Ulnar Sinir ve arter kesileri

Yüzük avülzyon amputasyonu

Dorsal El Bileği Ganglionu

Parmak ucu amputasyonu ve replantasyonu

 

Parmakta Dev Hücreli Tendon Kılıfı Tümörü

El Bileği artroskopisi

Karpal tünel sendromu ve tetik parmak cerrahileri

 

EL VE MİKROCERRAHİNİN UYGULAMA ALANLARI

 

Mikrocerrahi, bugün modern tıpta hemen hemen bütün cerrahi branşlarında kullanılıyor. Mikrocerrahi de ince damar ve sinirler (0.4 mm'den - 5 mm'ye kadar ) mikroskop altında 5-25 misli büyütülerek çok küçük özel cerrahi aletler ve iplikler (saç telinden daha ince) ile yapılıyor. MİKROCERRAHİYİ EN GENİŞ KAPSAMDA KULLANAN BRANŞ EL CERRAHİSİDİR. Çünkü parmaklarda damar ve sinirlerin kalınlığı 1 mm'nin altındadır.

 

MİCROCERRAHİ ile

Kesilen damar ve sinirler onarılıyor,

Kesilen uzuvlar yerine takılabiliyor,

Vücudun bir yerinden başka bir bölgesine damar ve siniri ile birlikte serbest doku nakli yapılabiliyor. Rekonstrüktif mikrocerrahi de saçlı derinin ve yüzün kopması en zor ameliyatlar oluyor.

 

EL CERRAHİSİ; Teknolojiden öte; El emeği yoğun çalışılıyor. Çok hassas ve önemli göz ameliyatı teknoloji ile 15 dakika sürerken, El cerrahisinde de çok gelişmiş cerrahi aletler olsa da ameliyatlar 8-12 saat sürebiliyor. El cerrahisinde çok iyi eğitim almış deneyimli bir ekibin saatlerce, bıkmadan yorulmadan ameliyat yapabilecek kondisyona sahip olması gerekiyor.

EL CERRAHİSİNİN ALANINA GİREN HASTALIK VE SORUNLAR

 

Parmak ucundan başlayıp omuza kadar olan bölgedeki cilt, cilt altı, kas, tendon ( kas kirişi), sinir, damar, eklem ve kemik lie ilgili her türlü yaralanma, hastalıklar ve sorunlar El Cerrahisi' nin alanına giriyor. Cilt kesilerinden uzvu çok ağır yaralanması ve kopmasına kadar oluşabilecek her tür yaralanma, şekil bozuklukları ve yanıklar El Cerrahisi alanına kabul ediliyor.

 

Cilt kesilerinden uzvun çok ağır yaralanması ve kopmasına (buna ayak ve bacak dahil) kadar oluşabilecek her türlü yaralanma, şekil bozuklukları ve yanıklar El Cerrahisinin uğraşı alanını oluşturuyor.

Üst ekstremitedeki ( el, önkol ve üst kol) eksiklikler, yapışıklıklar, deformiteler, eğrilikler gibi her türlü doğuştan bozukluklar, yine doğum anında oluşan travmaya bağlı gelişen felçler, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, tümörler, geçirilmiş travma sonrası oluşan sakatlıkların düzeltilmesi, kötü veya yanlış kaynamış kırık, çıkıklar, yanık sekelleri, enfeksiyon harici çeşitli tırnak bozuklukları, yapışık parmaklar, fazla parmak, az gelişmiş veya hiç oluşmamış baş parmak ile kısa parmaklar için gerekli operasyonlar, El Cerrahisinin uygulama alanına giriyor.

El bileği ve dirsek gibi küçük eklemlerin artroskopik ameliyatları ile hem tanı hemde tedaviye yönelik girişimler El Cerrahisi nin rutin uğraşı alanlarını oluşturuyor.

 

Tetik Parmak Hastalığı Nedir?

 

 

Parmaklarda veya başparmaklarda görülen,parmakların bükük pozisyonda kilitlenip kalması ile karakterize ağrılı bir durumdur.Parmağı hareket ettiren kiriş kılıflarının belli yerlerinde oluşan inflamasyondan kaynaklanmaktadır.

 

Semptomlar Nelerdir?

 

İlk şikayetlerden birisi,baş parmağın veya diğer parmakların tabnalarında başlayan ağrılardır.En önemli şikayet ,parmağın hareketi sırasında parmakta ağrılı bir tetikleme ve atlama hissi olmasıdır.

 

Sebebi Nedir?

 

Parmaklarını aşırı ve zorlayıcı işlerde kullanan kişilerde görülebilir.Romatoid artrit,gut veya diyabet gibi dokularda bazı değişikliklere neden olan hastalıklar da bu tür şikayetlere neden olabilir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

 

Çoğu Tetik parmak konservatif tedaviye cevap verir.Şikayetlere neden olan zorlamaların ortadan kaldırılması ilk aşamadır.Şikayetler geçmezse anti-inflamatuar ilaçların alınması veya lokal olarak uygulanması infilamasyon azaltılmaya,ağrı giderilmeye çalışılır.Eğere bu tür konservatif tedavilerden sonra şikayetler geçmezse,tendon kılıfının rahatlatılması ve hareketin tekrar sağlanması için cerrahi tedavi önerilebilir.

 

Tetik Parmak cerrahisi,genellikle hastanede yatmayı gerektirmeyen (out-patiet) bir ameliyattır.Ameliyattan sonra parmak hareketleri hemen düzelir ve hastalar 12-24 saat sonra parmaklarını ağrısız bir şekilde kullanmaya başlayabilir.Dikişler 12-14 gün sonra alınır.Ameliyat sonrası fizik tedavi genellikle gerekmez.Ağır işler ve zorlayıcı hareketler 4-6 hafta önerilmez.

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedir?

Tenisçi Dirseği Hastalığı

Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısına yapışan kasların yırtığına ve inflamasyonuna bağlı gelişen bir durumdur. Etkilenen bu kaslar el bileğini ve parmaklarını kaldırn kaslardır. Bu durumun tıbbi literatürdeki adı 'lateral epikondilit'tir' Yırtılan bu kas lifleri iyileşme yetersizliği göstermekte, iyileşemeyen yırtık ağrı yapmakta, ağrı da elin ve kolun kullanılmasına engel olmaktadır.

 

Semptomlar Nelerdir?

Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısı üzerindeki ağrı, en belirgin şikayettir. Elin ve dirseğin günlük aktivitelerde kullanılması sırasında şiddetli ağrı hissedilir. Etkilenen adalelere bağlı bazı hastalar el ve bileği hareketlerinde zayıflık da tarif edebilir

 

Sebebi Nedir?

Tenisçi Dirseği'nin tenis oynamada back-hand vuruşlarla ilgili olduğu söylenir.Önkolun,el bileği ve elin ekstensiyon yönünde sık ve zorlamalı kullanılması en önemli sebebi oluşturur.El bileğini zorlamalı çevirme ve kaldırma hareketini yaptıran herhangi bir aktivite sebep teşkil edebilir.

 

Nasıl Teşhis Edilir?

Şikayetlere neden olabilecek mesleki aktivitelerin veya hareketlerin varlığı sorgulanır.Etkilenen bölgeye bastırmakla ağrı olması,o bölgenin inflamasyonunu ve potansiyel doku hasarını gösterir.Muayene sırasında uygulanan bazı manevralar ile ağrı olması da tanı koydurulabilir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

 

Tedavi, Genellikle şikayetlere neden olan aktivitelerin kısıtlanması ile başlar. Şikayetler devam ederse, söz konusu yerdeki inflamasyonu azaltmak ve baskılamak için anti-inflamatuar ilaçlar,buz uygulaması yapılabilir.Ayrıca bu rahatsızlık için tasarlanmış dirseklikler kullanılabilir.Hastalıklı bölgeye ilaç enjeksiyonları uygulanabilir.Fizik tedavi yöntemleri önerilebilir.Eğer 6-12 ay usulüne göre uygulanan tüm bu tedavilere rağmen cevap alınamazsa,cerrahi tedavi önerilmektedir.Cerrahi tedavinin amacı,iyileşme yetersizliği olan dirsekteki adale yırtığına yapılacak müdahaleler ile iyileşmesini sağlamaktır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

 

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu çok sık karşılaşılan

el ve el bileği sorunudur.Karpal Tünel denilen bölge ,el bileğinin avuç içine bakan tarafında kemiklerle ve transvers karpal bağ denilen yapı ile çevrelenen dar bir kanaldır.

 

Semptomlar Nelerdir?

 

KTS'nin karakteristik bulguları parmaklarda ağrı,uyuşma,karıncalanma,hissizlik;

başparmakta güçsüzlük ve elden obje

düşürme şeklindedir.

 

Sebepleri Nelerdir?

 

Çok kullanıma bağlı tendonların etrafında meydana gelen inflamasyon ve şişme

 

Ödem

 

El bileği kırık ve çıkıkları

 

Diyabet

 

Hipotiridi

 

 

 

Nasıl Teşhis Edilir?

 

KTS tanısı,klinik olarak konur.Hastanın

şikayetleri ve klinik muayene bulguları

ile tanı konulabilir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

 

Tedavi genellikle,şikayetleri arttıran elbileği hareketlerini kısıtlamak ve karpaltünel içindeki şişliğin inmesine izin vermek için bir splint kullamımı ile başlar.

De Quervain Hastalığı nedir?

 

tenosnoviti

Baş parmağın bazı krişlerinin ağrılı inflasmayonu ve şişmesidir.

 

Semptomlar Nelerdir?

 

Hastalığın en belirgin özelliği,başparmak tendonları boyunca,parmağın üzerine doğru bir ağrı olmasıdır.

 

Sebebi Nedir?

 

Çok kullanma,tekrarlayıcı zorlamalar ve romatoid artrit gibi bazı inflamatuar hastalıklar De Quervain Hastalığı'nı başlatabilir.

 

Nasıl Teşhis Edilir?

 

Başparmağın avuç içine alınıp yumruk yapılması ve daha sonra el bileğinin küçük parmak tarafına doğru bükülmesi ile şişen başparmak tendonları gerileceği için ağrı oluşması De Quervain Tenosnoviti tanısı için kullanılan bir testtir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

 

Tedavi genellikle başparmağı istirahat ettiren bir splint kullanılması ile başlar. İnflamasyonu azaltmak için buz uygulaması yapılır. Şikayetler devam ederse anti-inflamatuar ilaçlar alınarak ağrı giderilmeye çalışılır. Eğer tedavi devam ederse cerrahi yöntem gerekebilir.

 

Genellikle ayakta yapılan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hemen başparmak ve el bileği egzersizlerine başlanır. Dikişler 12-14 gün sonra alınır. Ağır işler ve zorlayıcı hareketler 4-6 hafta önerilmez. Ameliyat sonrası fizik tedavi uygulaması gerekli olabilir.

Doç.Dr.Eftal Güdemez
 

 

İletişim Bilgileri

Gsm: 0537 573 33 11 - 0212 635 08 97 • Fax:212 635 08 40 •

Tüm Hakları suBRosa A.Ş' ye Aittir.