Cerrahi Navigasyon
İlk kez 1984 yılında uygulanmaya başlayan endoskopik sinüs ameliyatlarının (ESC) giderek yaygınlaşmasını takiben ciddi komplikasyonlar da izlenmeye başlamıştır. Yaşanan problemlerin önemli kısmının ameliyat sırasında anatominin çeşitli nedenlerle tam olarak değerlendirilememesine bağlı olduğunun anlaşılması ESC de cerrahi navigasyon ihtiyacının açığa çıkmasına neden olmuştur. Sonuç olarak beyin cerrahisi alanında başlayan bilgisayar destekli cerrahi (cerrahi navigasyon) uygulamaları yapılan ilk denemeleri takiben 1990 yılından itibaren ESC de kullanılacak şekilde geliştirilmiştir
Cerrahi navigasyon sırasında endoskopik sinüs ameliyatlarında kullanılan cerrahi aletlerin sinüs anatomisi içindeki yerleri özel bir cihaz ve yazılım yardımı ile gerçek zamanlı olarak ve 1mm den daha az yanılma payı ile monitör üzerinde üç boyutu temsil eden üç planda takip edilmektir.
Sinüs Nedir, Ne işe Yarar?
Sinüsler burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarıdır. Yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsler (sfenoid sinüsler) olmak üzere beş çift sinüs mevcuttur. Bebeklerde ve çocuklarda, paranazal sinüsler erişkinlerdeki hacminde ve şeklinde değıldir. Sinüslerin gelişimleri kafatasının gelişimine ve dişlerin çıkmasına bağlı olarak devam eder. Yeni doğanlarda etmoid sinüsler ve maksiller sinüsler mevcuttur frontal ve sfenoid sinüsler ise mukozal girinti şeklindedir. Sinüslerin havalanarak gelişmesi 12-14 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanmakla beraber son şeklini almaları 22-24 yaşlarına kadar devam eder.
Sinüzit Nedir?
Burun çevresindeki sinüsleri döşeyen mukozanın her türlü iltihabı "sinüzit" olarak isimlendirilmektedir. Genel olarak sinüzitlerin nedeni döşeyici mukozanın ürettiği mukusun (sümük) burna boşaltılamamasıdır. Buna neden olan üç temel faktör vardır.