
DEPAM'DA
Panik Atak, Depresyon, Sosyal Fobi ve Diger Fobiler, Takinti ve Saplantilar, Gençlik Sorunlari, Intihar Davranisi, Cinsel Sorunlar, Çekingen, Utangaç Alingan, Süpheci Titiz, Mükemmelliyetçi Kisilik Problemleri ve Kisilik Testleri, Esler Arasinda Kiskançlik Sorunu, Uyku Bozukluklari, Manik Depresif Bozukluk, Yeme Bozukluklari (Asiri Yeme veya Yememe), Alkol Sorunu gibi konularda teshis ve tedavi hizmetleri verilmektedir.
NEDEN DEPAM?
Her yüz kadindan yirmisinin (%20), her yüz erkekten onunun (%10) yasamlarinin bir döneminde DEPRESYON geçirdigi bilinmektedir. Toplumdaki her yüz insandan 3-5'inin PANIK BOZUKLUGU ve yüz insandan 15-20'sinin PANIK ATAK geçirdigi çalismalarda ortaya çikarilmistir. Panik bozukluk kadinlarda iki kat daha fazla görülmektedir.Diger yandan depresyon ve panik bozukluk % 40 oraninda birlikte görülebilmektedir.
Depresyondaki halsizlik, uyusukluk, yorgunluk, uykusuzluk, istahsizlik, ates basmalari, karincalanma, mide ve bagirsak sistemine ait bedensel belirtiler nedeniyle hastalar, genellikle dahiliye uzmani veya diger branstaki hekimlere basvurmaktadir...
Panik bozukluktaki PANIK NÖBET'leri sirasinda ortaya çikan :
" Çarpinti, gögüste sikisiklik, agri, sol kolda uyusma,
" Bogazda dügümlenme, nefes alamama,
" Sicak soguk basmalari
" Uyusukluk karincalanma
" Bunalti, migde de agri, sikisma hissi
" Bas dönmesi, olaylari bir sis perdesinin arkasinda görme,
" Kontrolü yitirme, istenmeyen bir sey yapma korkusu,
" O anda sanki ölünecekmis gibi korkma
belirtileri nedeniyle hastalar "Kalp krizi" geçirdiklerine inanarak dahiliye acil ünitelerine ve Kardiyoloji uzmanlarina gitmektedirler.
Gerek depresyon gerekse panik bozukluk hastaliginda yapilan dahili , fiziksel muayeneler ve yapilan laboratuvar tetkiklerinde bir anormallik tespit edilemez. "Her sey normaldir". Ama hastanin hastaligi devam etmektedir. Hasta yakinlari buna bir anlam veremez. Bu yüzden sik sik doktor degistirilir ve yeni tahliller yaptirilir... Bu arada hastalik ilerler ve hasta hala hastaligina bir çare bulamamistir.
Sonuçta konuyu bilen bir hekimin ya da çevrenin önerisiyle hasta psikiyatri uzmanina gelir ya da getirilir. Çevre tarafindan tembellik, uyusukluk, hastalik hastaligi, evham diye nitelendirilen bu durumun hiçte öyle olmadigi ve hastanin gerçekten hasta oldugu anlasilir. Böylece hasta hem anlasilmaktan dolayi mutlu olur hemde hasta yakinlari hastaya karsi olan duygu ve düsüncelerini degistirme imkani bulur. Hele birde birkaç hafta sonra tedavinin olumlu etkileri görülmeye baslandimi büyük bir ümit ve rahatlama ortaya çikar. Geride kalan ise çekilen aci ve izdirap; ekonomik sosyal ve mesleki yapilardir..
Depresyon ve panik hastaliginin sanki bir dahili hastalikmis gibi disariya yansimasindan yola çikarak ; hastalarin "gecikmeden" dolayi her türlü kayiplarini asgariye düsürmek amacindayiz. Bunun için depresyonu tanitici yayinlar, makaleler,brosürler hazirladik.Halende çalismalarimiz devam etmektedir Toplumun bu iki hastaligi tanimasi için brosürler makaleler, kitaplar, yazilacak bilimsel arastirmalar yapiyoruz. Ayrica yabanci toplumlarla Türk toplumu arasinda belirtiler, nedenler ve diger özellikler açisindan sosyal-kültürel-biyolojik farkliliklar arastirilip yeni yaklasim biçimleri gelistirilmeye çalisiyoruz.
Bu amaçlar çerçevesinde DEPAM'da Psikiyatristler, klinik psikologlar, psikolojik danismanlik ve rehberlik uzmanlari, sosyal hizmet uzmanlari, psikiyatri hemsireleri görev yapmaktadir. Daha önce dahili muayane ve tetkiklerden geçmemis hastalar gerek görüldügü takdirde merkezimizin anlastigi Kardiyoloji ve dahiliye merkezlerinde muayaneden geçirilecektir.